Öğrenci Kariyeri Banner

Kendinize Karşı Merhametsiz Davrandığınızı Gösteren 3 Özellik

Kendinize Karşı Merhametsiz Davrandığınızı Gösteren 3 Özellik

Ne kadar yoğun tempoda yaşıyor olursak olalım, insan kendiyle hesaplaşmanın bir yolunu buluyor. Belki fark etmiyoruz ama gün içerinde birçok kez geçiyoruz kendimizin karşısına. O içinizdeki, hayalleri olan, hedefleri olan, büyük sözler verdiğiniz çocuğun tam karşınıza geçip, gözlerinizin içine bakıyormuş gibi hissettiğiniz hiç olmadı mı? Bazen suçladığı, bazen de sarıldığı olmadı mı? Peki sizin içinizdeki çocuk en çok hangisini yapıyor? İnsan ona zarar veren birini bir zaman sonra affetmenin bir yolunu buluyor. Kötü anıların yerine, iyileri koyuyor beyin. Peki siz kendinizi affediyor musunuz? Kendinize karşı merhametli misiniz?

1.Eğer ben böyle söylemeseydim…

Eğer sürekli ben böyle söylemeseydim ile başlayan cümleler kuruyorsanız, hissettiklerinizi ve düşündüklerinizi söylediğiniz için pişmanlık duyup kendinizi suçluyorsanız kendinize karşı merhametsiz davranıyorsunuz demektir. Sonucu dilediğim gibi olmamış olabilir ama ben doğru düşündüğümün peşinden gittim, hata da yapmış olabilirim. Peki bunun sonucunda ne öğrendim demeli insan.

2.Eğer ben böyle yapmasaydım…

Eğer başınıza gelen her şeyi yaptığınız hareketlerle bağdaştırıyor ve belki empati yapmanın dozunu kaçırıp hatayı sadece kendinizde arıyorsanız, kendinize merhametsiz davranıyorsunuz demektir. İnanın bana her şey sizin suçunuz olamaz. Empati yapmak çok önemlidir fakat dozunu kaçırmak tehlikelidir. İnsanları anlamak için, kendinizi kurban ilan etmeyi bırakın.

3.Keşke hiç bunu yaşamasaydım, onu tanımasaydım.

Başımıza gelen üzücü ve kırıcı bir durum karşısında yaşanan güzel anları hiçe sayarak o insanı tanımamış olmayı, yaşadıklarımızı yaşamamış olmayı diliyoruz. İnsanlarla kuracağınız her iletişim kusursuz olmayacak ya da sadece güzel anılara sahip olamazsınız. Size zarar verdiğini fark ettiğiniz an iletişimi kesmelisiniz elbette ama yaşadığınız güzel şeyleri de hiçe saymak insanın kendine yapabileceği en acımasız davranışlardan biridir. Kendinize seçimlerinizde başarısız olduğunuzu empoze edersiniz ve bu insanı hayatınıza aldığınız için kendinizi suçlarsınız. Gülümsediğiniz anları unutturmaya çalışırsınız kendinize. Kötü anıları düşünüp keşke yaşamasaydım demek yerine, güzel anıları düşünüp iyi ki yaşamışım demeyi deneyin.

 

Olaylar ve durumlar karşısında sözlerinizden, hissettiklerinizden, yaşadıklarınızdan, davranışlarınızdan pişmanlık duyuyor ve bunlar için sürekli kendinizi suçluyorsanız kendinize haksızlık ediyorsunuz demektir. Lütfen kendinize suçlayıcı cümleler kurmayı bırakın. Size kimse zarar vermiyor, böyle yaparak siz kendi kendinize zarar veriyorsunuz. Siz hatalarınızla, kusurlarınızla kendinizi kucaklamazsanız kim yapacak bunu? Siz kendinize karşı merhametli olmazken, bu kadar acımasız davranıyorken kim size merhametle yaklaşacak? Herkese karşı anlayışlı ve merhametlisiniz de kendinize neden değilsiniz? Hadi bugün içinizdeki çocuğun karşısına siz geçin, dizlerinizin üzerine çöküp gözlerinizin içine bakın. Açın kollarınızı kocaman sarılın ona. Sırtınızı sıvazladığını ve yaşadığımız her şey için iyi ki dediğini hayal edin. İnanın bana çok iyi gelecek!

Özgün İçerik


Dila Ergin

Öğrenci Kariyerinde İçerik Yazarı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.