Öğrenci Kariyeri Banner

Kehanetlerin Sonu: Moore Yasası Geçerliliğini Yitirdi Mi?

Kehanetlerin Sonu: Moore Yasası Geçerliliğini Yitirdi Mi?

Teknolojinin gelişmesi uzun bir süre hepimizi şaşkına çevirecek bir hızda devam etti. Yazılım alanında yaşanan gelişmeler hayatlarımızda birçok yeniliklere yol açtı.

Büyük bir kısmımız için yazılım tarafına daha aşina olsak da teknolojinin gelişim aşamasında en temel taşlardan biri donanımdır. Teknolojinin kahini Gordon Moore neredeyse mükemmel denebilecek tahminlerle teknolojinin gelebileceği noktaları 1975 yılında ortaya atmıştır.

Teknolojimizin gelişiminin büyük bir kısmını Moore Yasası’na borçluyuz diyebiliriz. Ancak bu gelişim ne zamana kadar devam edebilecek? Sorumuzu sormadan önce Moore Yasası’nı açıklamakta fayda var.

Peki, Moore Yasası nedir? 

Moore Yasası Grafiği

Görsel Kaynağı: Wikipedia

Moore Yasası, bir entegre devredeki, daha bilinen adıyla mikroçipler, bileşen sayısının her yıl ikiye katlanmasıdır. Fiziksel bir yasa olduğu söylenemez. Gözlem ve üretimdeki deneyimlerin sonucunda ortaya çıkmıştır.

Moore’un ortaya attığı bu tahmine kehanet denmesinin temel sebebi yarı iletken endüstrisindeki planlamanın oluşturulmasına kaynaklık ettiği içindir. Mikroişlemcilerin daha ucuz olması, bellek kapasitesindeki büyük artış ve dijital elektronikte gözlemlenebilir değişimlerin büyük bir kısmı Moore Yasası sayesinde olmuştur.

Şu an neredeyse herkesin kullandığı akıllı telefonlar ve bilgisayarların hızlı gelişiminde bu öngörünün izlerini görebiliriz. Teorinin temeli, bir sisteme ne kadar çok transistör (yarı iletken bir elektronik devre elemanı) eklenirse, o kadar ucuza imal edilecektir. Aslında ekonomik bir temele dayandırılmıştı. Bu basit çıkarımın ilerlemeyi bu kadar rahatlıkla tanımlamasının en büyük sebebi endüstrinin bu temeli baz alarak hareket etmesinden kaynaklandı.

Akla gelen ilk sorudan biri, bu nereye kadar devam edebilir?

Mikroçip

Görsel: Mikroçip

2000’li yılların ortasına kadar endüstri içerisindeki birçok insan yasanın gelişmelerdeki büyük katkısını görebiliyordu. Ancak 2010 yılından sonra genel bir yavaşlama başladığı kaydedildi. Artık daha küçük boyutlarda mikroçip üretmek neredeyse imkansız bir hale geldi denebilir. Charles Leiserson (MIT’de bir bilgisayar bilimcisi), minimum 10 nanometre özellik boyutuna sahip çipler üretmenin amaçlandığını ancak 14 nanometre boyutundaki çiplerin üretilmesi gereken süreden 5 yıl sonra piyasaya sürüldüğünü açıkladı.

Kademeli olarak, artık transistörleri küçültmek çok zorlaşınca bu yasanın çıkmaza girdiği düşünülmeye başlandı. Doğa yasalarına karşı gelememek gibi bir durumla karşı karşıya kalındı.

Şimdi ne olacak?

transistör

Görsel: Transistör

Artık daha hızlı ve ucuz mikroçiplere ulaşımımız azalacak. Bunun sonuçlarına verilebilecek örnek, artık programcıların daha verimli kodlar yazmaya önem vermesi gerektiği olabilir. Yüksek ihtimalle kullandığımız yazılım dilleri bile değişebilir.

Ayrıca artık şirketler her yıl daha ucuz ve hızlı çip çıkartmanın zorluğunu benimsediler(Üç çip üreticisi hariç, bunlardan en önemlisi Moore’un CEO’su olduğu Intel). Bu sebeple artık şirketler kendi çiplerini uygulama alanlarına özel olarak üretecekler. Bu yöntem çok daha karlı olduğu için çiplerin üretimine teşvik azalacak gibi görünüyor. Yani artık özel bir bünyede üretilecek ve birçok insan için edinilmesi neredeyse imkansız olacak.

Artık bilgisayar teknolojilerinin ilerlemesi için yatırımların yönünün değişmesi gerektiği aşikar. Birçok farklı yöntem ortaya atılmış olsa da ( kuantum hesaplama, karbon nanotüp transistörler gibi ) hiçbiri Moore’un ortaya attığı kadar kolaylıkla uygulanabilir olmayacaktır.

Bunun teknoloji için büyük bir sorun olmasının en büyük nedeni, bilgi işlem gücünün artması bu sektörün gelişebilmesi için en temel etkendir.

Kaynaklar 

Intel 

Wikipedia

MIT Techonology Review


Gökçe Çoban

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Gökçe Çoban ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.