Öğrenci Kariyeri Banner

Kasiyersiz Marketler: Amazon Go

Kasiyersiz Marketler: Amazon Go

Düzenli olarak yaptığımız işlerden bir tanesi markete gitmektir. Bazen eleman eksiği veya teknik bir aksaklık sebebiyle kasa kuyrukları uzar ve dakikalarca sırada beklemek insanı çileden çıkartır hale gelebilir. Dünyanın en değerli ve yeniliği açık şirketlerinden bir tanesi olan Amazon’ un bu duruma geliştirdiği sistem ilerleyen yıllarda perakendecilik sektörünü bir hayli etkileyecek.

 

Peki Nedir Bu Amazon Go?

Amazon, 2018 yılının başında yapay zekâ, sensör teknolojisi ve kameralar ile donatılmış bir perakende market zincirinin ilk şubesini Seattle’da açtı. Just Walk Out (Al ve Çık) mottosuyla hayata geçirilen Amazon Go, şu anda bulunan 27 mağazasıyla beraber geleceğin konsepti olma eğiliminde.  

 

 

Telefona indirilen Amazon Go adlı uygulamaya kredi kartınızı kaydettikten sonra dilediğiniz gibi alışveriş yapabiliyorsunuz. Mağazalara girerken uygulamanın size özel olarak verdiği kodu okutarak giriş sağlayabiliyor ve dilediğinizi sepetinize atıp istemediğinizi çıkarabiliyorsunuz. Bunların hepsi sensör teknolojisi sayesinde algılanıp uygulamanın içinde sanal sepetinizde ürün olarak var oluyor. Mağaza çıkışında da kayıtlı kredi kartınızla ödeme yapabiliyorsunuz.

 

 

Hiç Çalışan Yok Mu?

Amazon Go’ da her işlem kameralar ve sensörlerle yürütülüyor fakat ABD yasalarına göre 21 yaşından küçüklere alkol satışı yasak olduğu için sadece bu bölümde kimlik kontrolü yapmakla görevli bir çalışan var.

İlerleyen yıllarda teknolojinin gelişmesiyle perakendecilik sektörü tam olarak otomatikleşme eğilimi gösterecektir. Bu durum sadece market perakendeciliğini değil diğer sektörleri de etkileyecektir. Hızla değişen dünya bu duruma nasıl ayak uyduracak önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

 

 


Aleyna  Ayyıldız

Yazılım&Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.