Öğrenci Kariyeri Banner

Jules Verne Ve İnanılmaz Kehanetleri

Jules Verne Ve İnanılmaz Kehanetleri

“ Gelecekte insanlar akıllara hayret verecek şeylerle karşılaşacaklardır. Kutuplardaki buz yığınları atom kuvvetiyle eritilecek, milyonlarca dönüm verimli arazi dünyaya katılacak. İnsanlara göklere tamamen hakim olacak. Mevsimlerin seyri değiştirilecek ve çöller birer bahçe haline getirilecek. Gezegenlere yolculuk başlayacak ve insanlar Merkür’e Venüs’e gitmek için planlar kuracaklar. Sürekli barışı sağlamak için merkezi Amerika’da olmak üzere bir dünya devleti kurulacak. ”

Yukardaki bu sözleri söyleyen ne bir bilim insanı ne de bir gezgin. Kendisi bilimkurgu romanı üzerine harika eserler yaratmış bir yazar.  Bu içeriğimizde Jules Verne’in günümüzden yüzyıllar önce yapmış olduğu bazı kehanetlerinden bahsedeceğiz.

Teknoloji insanlığın hızlı yükselişiyle birlikte gün geçtikçe daha hızlı gelişiyor.  Yüzyıllar sonrasını hakkında isabetli öngörüler yapmak çok zor ama hayatımıza yavaş yavaş giren birçok şey seneler öncesinde pek az insan tarafından öngörüldü. Geleceği görmek, gelecekteki teknolojiler üzerine fikirler üretmek dendiğinde akla ilk gelen bu isimlerden biri Jules Verne. 1828’de Fransada dünyaya gelen büyük yazar Ay’a yolculuktan denizaltılara,  haber yayınlarına, gökyüzü yazılarına ve daha birçok teknolojik gelişmeyi gerçekleşmelerinden seneler önce öngörmüştür. Hatta yaptığı öngörülerde verdiği ayrıntılar o kadar çarpıcıdır ki kendisi hakkında komplo teorileri ortaya atılmıştır. 

1863 yılındaki 20. Yüzyılda Paris isimli romanında gökdelenler, trenler, parlak şehir ışıkları, asansörler, motorlu arabalar, banliyöler gibi geleceğe dair birçok şeyden doğru bahsetmişti. Üstelik kitabında internete benzer şekilde bir ağ üzerinden iletişim kurabilen hesap makinelerini dahi yazmıştı.

Jules Verne'in 1865 yılında kaleme aldığı “Ay'a Seyahat" ve "Ay Çevresinde” adlı eserlerinde işlediği Ay yolculuğu, 1969 yılında başarı ile görevini tamamlayan Apollo 11 ile şaşılacak kadar büyük benzerlik göstermektedir. Uzay kapsülün boyutunu, ilk hızını, fırlatmanın gerçekleşeceği yeri hatta kapsülün aya ulaşırkenki geçen süreyi o kadar yakın tahmin etmiştir ki kitaptaki verilerle gerçekleri kıyasladığınızda siz de Jules Verne’e hayran kalıcaksınız.

1888 yılında yazdığı Denizler Altında 20.000 Fersah isimli kitabında da elektrikle çalışan denizaltıdan ve birçok ayrıntısını bahsetmişti. Yıllar sonra bahsettiği deniz altıların benzerlerinin ilki Nautilus 1954 yılında denize inmiştir.

Kaptan Hatteras’ın Maceralarında da Verne, kuzey kutbu keşfedilmeden 50 yıl önce bahsetmişti. Bunun yanında yaşadığı devirde uçan bir ağır makinenin havada durması dendiğinde dalga geçilirken, uçaklardan bahsetmiş, koloni halindeki Amerika’nın gelecekteki gücünü görmüştür. 

Yazdığı romanlarında yapmış olduğu bu öngörülerle kendini çağının ötesine taşıyan Jules Verne’nin neredeyse tüm kitapları sinemaya uyarlanmış, çoğu 1950-1970 yılları arasında çekilmiştir. Dünyaca meşhur filmleri ise; Dünyanın Merkezine Yolculuk, Gizemli Adaya Yolculuk ve 80 Günde Devri Alem adlı filmlerdir.

Kaynak1

Kaynak2

Özgün İçerik

 


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.