Büyük keşiflere imza atan James Webb uzay teleskobundan yeni bir keşif daha geldi. Bugüne kadar görülen en uzak aktif süper kütleli kara delik keşfedildi.
James Webb Uzay Teleskobu Keşiflerine Devam Ediyor!
James Webb uzay teleskobu bilim insanlarına eski galaksileri, daha önce görülemeyen gök cisimlerini keşfetme imkanı sağlıyor. Son gerçekleşen keşifte araştırmacılar, Kozmik Evrim Erken Yayın Bilimi (CEERS) Araştırması’nın bir parçası olarak, bugüne kadar görülen en uzak aktif süper kütleli kara deliği keşfetti. Araştırmacıların CEERS 1019 adını verdikleri süper kütleli bir kara delik, James Webb’in yakın ve orta kızılötesi şekilde çektiği görüntülerle bulundu.
Araştırmacılar kara deliğin Büyük Patlama’dan sadece 570 milyon yıl sonrasında var olduğunu ve yaklaşık 9 milyon güneş kütlesine sahip olduğunu belirledi. Teleskop tarafından elde edilen veriler kara deliğin çok fazla gaz tükettiği ve yeni yıldızları çalkaladığı sonucuna ulaştırdı.
CEERS ekibi üyesi New York’taki Rochester Teknoloji Enstitüsü’nden Jeyhan Kartaltepe: “Bir galaksi birleşmesi, bu galaksinin kara deliğindeki aktiviteyi körüklemekten kısmen sorumlu olabilir ve bu aynı zamanda yıldız oluşumunun artmasına da yol açabilir” dedi.
9 milyon güneş kütlesine sahip olan bu kara delik daha önce tespit edilen diğer aktif süper kütleli kara deliklerden çok daha küçük bir kütlede.
Tespit edilen bu gök cisimleri tipik olarak güneşin kütlesinin 1 milyar katından fazlasını içeriyor. Bu durum da onları çok daha parlak ve tespit edilmesi kolay bir hale getiriyor.
CEERS 1019 kara deliği, güneş kütlesinin yaklaşık 4,6 milyon katı olan galaksimizin merkezindeki karadelikle benzerlik gösteriyor. NASA, bilim insanlarının daha küçük kara deliklerin evrende daha önce var olması gerektiğinin uzun bir süredir farkında olduklarını, ancak James Webb uzay teleskobuna kadar varlıklarını tam olarak doğrulayamadıklarını söylüyor.
CEERS Araştırma ekibi, elde ettikleri veriler aracılığıyla iki eski ama küçük kara delik daha tespit etti. CEERS 746 adlı kara deliğin Büyük Patlama’dan 1 milyar yıl sonra var olduğu tespit edilirken CEERS 2782 adlı kara delik ise 1,1 milyar yıl sonra var oldu. Diğer araçlarla da bakıldığında, bu kara deliklerin sıradan yıldız oluşturan galaksiler gibi göründüğü tespit edildi. Ayrıca gökbilimciler, şu anda James Webb sayesinde elde ettikleri verileri kullanarak bulunan diğer daha uzak kara delikleri de inceliyorlar.
Austin Texas Üniversitesi’nden CEERS ekibi lideri Steven Finkelstein: “Şimdiye kadar, erken evrendeki nesneler hakkındaki araştırmalar büyük ölçüde teorikti. Webb ile kara delikleri ve galaksileri çok uzak mesafelerden görmekle kalmıyor, artık onları doğru bir şekilde ölçmeye başlıyoruz. Bu teleskopun muazzam gücü bu” dedi.
Bu kara deliğin evren başladıktan kısa bir süre sonra nasıl oluştuğunu açıklamakta zorlanan bilim insanları, gelecekte Webb teleskobunun verileri sayesinde erken karadeliklerin nasıl oluştuğunu anlamaları için ihtiyaç duydukları bilgileri elde edebilir.