Öğrenci Kariyeri Banner

İşten Ayrılık Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Yanlışlar!

İşten Ayrılık Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Yanlışlar!

Çalıştığınız işten ayrılmak bazen biraz zorlayıcı olabiliyor. Bu karar size ait olsa bile işi bırakma sürecinde özellikle duygusal olarak zorlanabilirsiniz. 

Ne olursa olsun iş değiştirme kararı aldığınız andan itibaren bazı davranışlarınıza dikkat etmeli ve işten ayrılma sürecinizi planlamalısınız.

İşte kariyer koçları ve insan kaynakları uzmanlarının görüşlerine göre işten ayrılırken kaçınmanız gereken davranışlar.

1. Yeni İş Yeri İle Anlaşmadan Ayrılacağını Söylemek

Başka bir şirketle olumlu bir iş görüşmesi yapsanız dahi son dakika bir aksilik çıkabilir ve çok istediğiniz o işi alamayabilirsiniz. Yeni işinizden emin olmadan hatta sözleşme imzalamadan, iş değişikliği yapacağınızı kimseye söylememekte fayda var.

2. İş Arkadaşlarıyla Kötü Ayrılmak

İş arkadaşlarınız geçmiş zamanlardaki sohbetlerinizi unutabilir. Ancak onlar üzerinde nasıl bir izlenim bıraktığınızı asla unutmazlar. Nasıl olsa bir daha karşılaşmayacağız diye düşünerek yaptığınız her davranış gelecekte sizin aleyhinize olabilir.

Çünkü bu insanlar da tıpkı sizin gibi gelecekte farklı pozisyonlarda ve farklı şirketlerde işe başlayabilir.

Bu kişilerin ileride başvuru yaptığınız şirkette karar verici bir pozisyonda olma ihtimali de yüksek. Bu nedenle siz siz olun hiçbir iş arkadaşınızla aranızı bozmayın!

3. İhbar Süresinden Fazla Çalışmak

İstifa edeceğiniz zaman kanuni olarak bu durumu iki hafta öncesinden iş yerine bildirmek zorundasınız. Bu süre hem sizin hem de iş veren için gayet yeterli bir zamandır. Ancak bazı kişiler, iş değişikliği yapacağı zaman suçluluk duygusu hissetmeye başlar.

Mevcut işin onlarsız yürümeyeceğini düşünerek ihbar süresini uzatma eğilimi gösterir.

Eğer bu süreyi uzatmak için hiçbir ticari nedeniniz yoksa merak etmeyin iki hafta sonra siz olmasanız da işler yürümeye devam eder.

4. Verimsiz Çalışmak

Kısa bir süre sonra mevcut iş yerinizden ayrılacaksanız her zamanki gibi çalışmaya devam edin. Eğer az çalışırsanız, insanlar üzerinde kötü bir etki bırakabilirsiniz. Sonuç olarak bu durum kariyerinizi olumsuz yönde etkileyebilir.

Her çalıştığınız kurum için CV’nizde en az bir kişiyi referans göstermeniz gerektiğini unutmayın.

5. Yanlış Zamanda Ayrılmak

Siz istifa etseniz dahi çoğu şirket ücretli izin ve hayat sigortası gibi yan haklarınızı ayın sonuna kadar karşılamaya devam eder. Bu nedenle, işten ayrılmaya kararlıysanız ay sonunda değil, ayın başında istifa edin.  

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.