Öğrenci Kariyeri Banner

İşte Tarihin Kurulan En Eski Şehirleri!

İşte Tarihin Kurulan En Eski Şehirleri!

İnsanlar tarım yapmak ve hayvanlarını yetiştirmek için göçebe yaşamı bırakıp yerleşik hayata geçmiş ve kasabaları kurmuşlardı. Ancak ülkemizdeki Göbeklitepe’nin keşfedilmesiyle birlikte bu görüş gerçekliğini yitirdi ve insanların aslında dini anıtların yakınında olmak için de yerleşik yaşama geçmeye başladığı ortaya çıktı.

Bilinen bir gerçek şu ki Neolitik devrim, insanların avcı-toplayıcı yaşam tarzından vazgeçerek köyler, kasabalar ve şehirler kurduğu bir dönemdi. Bu dönemde kurulan yerleşim yerleri insanlığın ilk şehirleriydi. Dünyanın en eski şehirleri hangileri merak ediyorsanız birlikte bakalım!

İşte Tarihin Kurulan En Eski Şehirleri!

1. Çatalhöyük

Konya'da bulunan Çatalhöyük'ün 9000 yıl önce kurulduğu düşünülüyor. Evler bitişik bir şekilde yapılandırılmıştı ve insanlar çatılardan dolaşıyordu. Aynı zamanda ölüleri için özel bir alan ayırmamışlar, evlerinin altına gömmüşlerdir. Değişik bir alışkanlıkları da insanların öldükten sonra kafataslarını çıkarmaktı. Bu nedeni arkeologlar şöyle açıklıyor: Muhtemelen bu kafatasları ahinlerde kullanılıyordu. 

Çatalhöyük’ün ekonomisi tarıma dayalıydı. Başta arpa olmak üzere bezelye, badem ve antep fıstığı yetiştiriliyordu. Ayrıca arkeologlar şehirde hayvancılığın ve çatal çömlekçiliğin olduğunu da tespit ettiler. Ayrıca dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Çatalhöyük’te toplam nüfusun 10.000 olduğu tahmin ediliyor.

2. Eridu

Dünyanın en eski şehirlerden bahsediyorsak dünyanın en eski medeniyeti olan Sümerlerden bahsetmek gerekir. Bu uygarlık elbette büyük şehirler inşa etmişti. Sümerlerin inşa ettiği en eski şehir ise Eridu. MÖ 5400 yılında, Basra Körfezi yakınlarında kurulduğu tahmin edilen şehir, 4800 yıl boyunca kullanıldı.

3. Ain Ghazal

Ain Ghazal’da şehir yaşamının MÖ 10300 civarında başladığı tahmin ediliyor. Şu anki Ürdün’de, Varka nehri kıyısının yakınında  kurulan şehir 3000 kişilik bir nüfusa sahipti ve MÖ 7000 civarında en güçlü dönemini yaşadı. Halk her biri iki odadan oluşan kerpiçten yapılmış dikdörtgen evlerde yaşıyordu. Ayrıca halk bölgenin zenginliğinden faydalanıyor, tarım ve hayvancılık ile ihtiyaçlarını karşılıyordu.

Bu halkın en önemli kültür miraslarından biri de bugüne kadar bulunan toplam 195 adet heykeldir. 

4. Mehrgarh

Bugünkü Pakistan’da Kacchi Ovası’nda yer alan Mehrgarh şehri insalığın en eski şehirlerinden biridir. Şehrin MÖ 7000'de kurulduğu tahmin ediliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda İndus vadisi uygarlıklarının atası oldukları düşünülüyor. Tarımla geçinen halk aynı zamanda el sanatlarını da büyük önem veriyordu. Halk,  boncuk üretimi, taş yontma ve metal işçiliğiyle uğraşıyordu.

5. İlk Şehir Atlantis

Araştırmacılar tarafından genellikle masaldan ibaret görülse bile kimilerine göre Atlantis şehri şu anda Batı Moritanya’da bulunuyor. Platon’un “Sahra’nın Gözü” olarak adlandırdığı bu yerin kuzeyinde, sular akan devasa dağlar ve eş merkezli halkalardan oluşan büyük bir jeolojik yapı olduğu düşünülüyor. Şehrin Atlantik Okyanusu'nun sularında kaybolduğuna inanılıyor.

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.