Öğrenci Kariyeri Banner

TUİK, Ulusal Eğitim İstatistiklerini Yayınladı!

TUİK, Ulusal Eğitim İstatistiklerini Yayınladı!

TÜİK, 6 yaş ve üzeri tüm vatandaşların eğitim durumlarını ortaya koyan Ulusal Eğitim İstatistiklerini yayınladı. Okuryazarlık konusunda çok iyi durumda olduğumuz görünüyor fakat iş nitelikli eğitime, yani yükseköğretime geldiği zaman oran ciddi şekilde düşüyor. Üstelik, Türkiye'nin yarısı bile lise eğitimini tamamlamamış durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ulusal Eğitim İstatistikleri isimli çalışmasına ait sonuçları yayınladı. 6 yaş ve üzerindeki bireyleri kapsayan araştırma, vatandaşların eğitim durumlarını yaşadıkları yere, cinsiyete ve yaşlarına göre kategorilere ayırıyor.

Ulusal Eğitim İstatistikleri Veri Tabanı (UEİVT) ile Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verileri üzerinden gerçekleştirilen çalışma, Türkiye'de okuma yazma bilenlerin oranının yüzde 100'e ulaştığını gösteriyor. 

Okuma Yazma Bilenlerin Oranı Yüzde 97,6

TÜİK'in paylaştığı veriler, Türkiye'de okuma yazma bilenlerin oranının yüzde 97,6 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Aynı araştırma 2008 yılında yapıldığında, ülkemizde okuma yazma bilenlerin oranı yüzde 91,8 idi.

TÜİK'in cinsiyet verilerine göre, Türkiye'de erkekler daha fazla okuma yazma biliyor. Verilere göre, 2022 yılı itibarıyla erkeklerdeki okuma yazma oranı yüzde 99,3. Aynı oran, kadınlarda ise yüzde 95,9. Fakat 2008 yılına döndüğümüzde kadınların yüzde 86,9'unun, erkeklerin ise yüzde 96,7'sinin okuma yazma bildiği görülüyor.

Araştırma, Türkiye'de okuma yazma bilenlerin oranının en yüksek olduğu ilin Antalya olduğunu gösteriyor. Kent genelindeki okuryazarlık oranı yüzde 99 olarak kaydedildi. Buna karşılık Türkiye'de okuryazarlık oranı en düşük olan il ise Mardin. Kentte okuma yazma bilenlerin oranı, yüzde 93,6.

Buraya kadar her şey normal. Ancak iş nitelikli eğitim, yani yükseköğretime geldiği zaman oranın ciddi şekilde düşüyor. 25 yaş ve üzeri vatandaşlar arasında ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora yapanların oranı, yüzde 23,9 olarak kaydedilmiş. Bunlara liseyi dahil ettiğimizde yüzde 47,1, ortaokul eğitimini dahil ettiğimizde yüzde 69,8, ilkokul eğitimini dahil ettiğimizde yüzde 92,5'lik sonuçlar elde ediliyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.