Öğrenci Kariyeri Banner

İşe Alım Mülakatlarında İnsan Kaynaklarının Test İçin Uyguladığı Taktikler

İşe Alım Mülakatlarında İnsan Kaynaklarının Test İçin Uyguladığı Taktikler

İş görüşmelerinde artık yalnızca dolu bir özgeçmiş yeterli olmuyor. İşverenler çalışanlardan çok daha fazlasını bekliyor.

Bugünün dünyasında, bir adayın özgeçmişini incelemek ve onlarla standart bir mülakat yapmak “mükemmel çalışan” arayan işverenler için yeterli değil. İşverenler bunun yanı sıra artık adayların sosyal ve bilişsel becerilerini test ettiği farklı taktikler de kullanılıyor. Bu taktikler ise genellikle gözle görünür olmuyor. Adayı test etmek için yapılan bu küçük numaralar aslında aday hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için kullanılıyor. İşte işverenlerin, iş görüşmelerinde adaylarını test etmek için uyguladığı 7 numara…

1. Size bir sebeple kahve ikram edilir

Son zamanlarda “fincan kahve” testi işverenler arasında popülerlik kazandı. Mülakatın başında işveren, adayı mutfağa götürür ve ona bir fincan kahve ikram eder. Bunu yapmasındaki amaç ise mülakattan sonra, adayın o fincanla ne yapacağını görmek istemesidir. Nereye koyacağını mı soracak, bardağı masaya mı bırakacak yoksa mutfağa mı götürecek?

Adayın kahve fincanını bırakırken verdiği tepki, onun ne kadar disiplinli olduğu hakkında bilgi verebilir. Bu yöntemi oluşturan muhasebe yazılımı geliştirme şirketi “Xero Australia” başkanı Trent Innes, bu küçük numaranın bir kişinin karakteri ve davranışları hakkında, mülakat sorularına verdikleri yanıtlardan daha çok şey söylediğini belirtiyor. Ayrıca bu küçük test adayın takıma ne kadar hızlı uyum sağlayacağını da gösterebilir. Bu durumda en iyi karar, görüşmeden sonra mutfağa gitmek ve kupayı kendiniz yıkamaktır.

2. İşverenin sizi bekletmesi “bilinçli”dir

“Fincan kahve” testi şüphesiz bu numaranın yanında masum kalıyor. İş görüşmesine giden hemen hemen herkesin yaşadığı bir şeydir, bekletilmek. Görüşme saat 9’da planlanmışsa işveren muhtemelen o saatte “meşgul”dür ve adaydan beklemesi istenir. 10 dakika, 10 dakika ve sonra bir 10 dakika daha…

Bu numara ise, stresli durumlarda adayın duygusal olarak ne kadar kararlı olduğunu ve genel olarak bu pozisyonu ne kadar almak istediğini gösterebilir. Zaten bir aday için de duygularını belli etmemek iş görüşmesinde asla yapılmaması gerekenler arasında.

3. Görüşülen kişi aniden sesini yükseltirse

İş görüşmelerinde zaman zaman sesler yükselebilir. Ancak kimsenin size bağırmaya hakkı yok, bu numara olsa bile. İş görüşmesi yapan kişiler için seslerini yükseltmek, çığlık atmak ve hatta hakaret edici kelimeler kullanmak stresli bir durumu modellemek ve adayın strese direnme yeteneğini kontrol etmek için yapılır. Uzmanlar, sakin kalmanızı ve bu soruları mümkün olduğunca sakin bir şekilde cevaplamanızı tavsiye ediyor. Ancak, tam tersini de yapabilir ve o görüşmeyi terk edebilirsiniz.

4. Görüşülen kişi sizden oldukça tehlikeli ve garip isteklerde bulunabilir

Bir çalışan adayı için hoş olmayan bir başka sürpriz, görüşülen kişinin tuhaf isteklerinin altında saklanıyor olabilir. Örneğin oldukça önemli gördüğünü söylediği bir belgeyi yırtmanızı isteyebilir ya da kendisinin üstüne kahve dökmenizi… Bu durumda işveren, adayın “kalıplarının dışına çıktığını” ve risk alabildiğini görmek ister.

5. İş veren aniden garip davranmaya başlar

Başka bir numara ise, adayla görüşen kişinin garip davranmaya başlamasıdır. Aday, görüşmeci tarafından bilgisayar ekranına bakılarak, bir telefon görüşmesi yaparak ya da sebesizce odayı terk ederek görüşmenin ortasında bırakılabilir. İşverenler bu numarayla, adayın görüşmecinin dikkatini nasıl yeniden kendi üstüne çekeceğini veya bu durumdan çıkmak için hangi yolları kullanacaklarını görmek isterler. Böyle bir durumda ise, işverenlerden görüşmeyi başka bir gün için yeniden planlamasını isteyebilirsiniz.

6. Aday, tüm ekibe tanıtılır

İşverenin, mülakattan sonra adaya potansiyel meslektaşları ile iletişim kurma şansı sunması mümkündür. Bu ofiste veya ofis dışında olabilir. Bu basit bir jest değil, ekibin aday hakkındaki görüşlerini anlamak için yapılan bir testtir. Ortada bir ekip çalışması varsa, ekibe yeni girecek kişinin de fikirleri alınır.

7. İşveren kalemini yere düşürür

İşverenin kalemini yere düşürmesi, duyarlı ve yardımsever adayları tespit etmesine yardımcı olabilecek bir başka testtir. İşveren kalemini yere düşürür, aday içgüdüsel olarak eğilir ve kalemi alırsa, bu işveren için olumlu bir tepkidir.

Kaynak

 


Burak Aktas

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Burak Aktas..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.