Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmesinde Karşı Tarafa Sorabileceğiniz Sorular!

İş Görüşmesinde Karşı Tarafa Sorabileceğiniz Sorular!

İş görüşmelerinde genellikle amaç, mümkün olduğunca adayı tanıyıp, şirkete ve işe uygunluk ve yeterliliklerini ölçmektir. Bu amaçla insan kaynakları ya da şirket yöneticileri tarafından görüşme esnasında adaya bir sürü soru sorulur. Görüşmenin sonuna gelindiğinde ise sizin bir sorunuz olup olmadığı sorulur.

Bu soru size yöneltildiğinde "sorum yok" gibi bir cevap vermeniz sizinle ilgili olumsuz bir izlenim yaratabilir. İş veren, işi isteyen adayın "Ne kadar meraklı, ne kadar ilgili, pozisyona ne kadar uygun" olduğunuzu sorduğunuz sorular üzerinden ölçecektir. Bu sebeple görüşmeye gitmeden önce şirketi ve pozisyonu detaylı bir şekilde araştırarak aklınıza gelenleri not almalı ve görüşme esnasında mutlaka karşı tarafa iletmelisiniz.

Bu doğrultuda, görüştüğünüz kişiye sorabileceğiniz bazı soruları sizler için derledik.

1- Bu pozisyon nasıl ortaya çıktı ve nasıl gelişti?

Başalmayı düşündüğünüz pozisyonun ne amaçla ortaya çıktını öğrenmek çalışma sisteminiz açısından sizlere ipucu verecektir.

2- Bu pozisyona alınacak kişinin karşılaşacağı zorluklardan örnek verebilir misiniz?

Görüşme esnasında genellikler iki taraf da olumlu şeylerden bahseder ancak kimse olumsuzluklara ya da zorluklara değinmez. Bu sebeple aday olduğunuz pozisyonun zorluklarını önden öğrenmek kafanızda fikirler oluşmasını sağlayacaktır.

3- Şirketinizin çalışanlarına sunduğu haklar neler?

Eğer karşı taraf bahsetmezse görüşme sonunda şirketin sunduğu hakları mutlaka sormalısınız.

4- Şirketinizin elde etmeyi zorunlu gördüğü hedefleri neler?

Çalışma düzenini oturtmanız ve karşılaşabileceğiniz zorluklar hakkında fikir oluşturmanıza yarayacaktır.

5- Çalışanlarla iletişiminiz nasıl ilerliyor?

İş yerinde iletişim en önemli şeylerden biridir. Yaptığınız işi çok sevseniz bile iş verenlerinize ve ekip arkadaşlarınızla kuracağınız iletişim motivasyonunuzu önemli ölçüde etkileyecektir.

6- Aynı birimde kaç kişi çalışıyor?

Ne kadar kalabalık bir ekiple çalışacağınızı önceden öğrenmeniz iyi olacaktır. Bu, iş yükünüz konusunda fikir edinmenize de yardımcı olacaktır.

7- Çalışanlarınızın kariyer hedeflerinde onlara destek veriyor musunuz?

Sizin şirkete kattıklarınız kadar şirketin de size katacakları son derece önemlidir. Kimse zamanını boş yere harcamak istemez. Bu sebeple kariyer gelişimiz açısından ne kadar destek göreceğinizi öğrenmeniz gereklidir.

8- Pozisyonla ilgili eğitimler düzenliyor musunuz?

Yeni başladığınız bir alansa, kendi kendinize mi çabalamak zorundasınız yoksa şirket size destek verecek mi bunu öğrenmeniz gereklidir.

9- Bu pozisyon için performans değerlendirmesi nasıl yapılıyor?

Kendinizi hangi alanlarda geliştirmeniz gerekiyor, çalışırken hangi yönlere ağırlık vermelisiniz? Bunu öğrenebilmenin en iyi yolu, performans değerlendirmesinin hangi özellikler üzerinden yapıldığını öğrenmektir.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.