Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

İş yaşamına girmeyi planlayan adayların mülakat öncesi gerginlik yaşaması günümüz rekabet piyasasında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Özellikle tecrübesiz adaylar için bu süreç daha zorlu olabilmektedir. 30 yıl öncesine bakıldığında Üniversiteli mezun sayısı ve nitelikli elemanın az olması nedeniyle piyasa ile işe alım koşullarını adaylar belirlerken zamanla bu durum tersine dönmüş ve işverenler seçici konuma gelmiştir. Bu sebeple mülakatlarda göstereceğimiz olumlu tutumlar ve performans başvurulan pozisyona kabul edilmekte hayati önem taşımaktadır. Doğru taktikleri uygulayarak başarı sağlanabilmesi için gereken şartlar aşağıdaki gibidir.

İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar;

  • İş görüşmesine çağırıldığınızda bu durumu ciddiye alarak konuşulmalı ve görüşmeye vaktinde gidilmelidir. Randevuya erken gidilmesi, eğer geç kalınacak ise sebebinin belirtilip ulaşılacak süre bilgisinin paylaşılması görüşmenize önem atfettiğinizi gösterir ve sizi rakip adaylara göre öne çıkarır.
  • Görüşülecek firmaya ilişkin kuruluş, sektör bilgisi, güncel gelişmeler, geleceğe ilişkin öngörüler ve rakip firmalar gibi hususlar araştırılmalıdır. Mülakatlarda bu bilgilerin zamanlıca verilmesi sizin konuya hakimiyetinizi gösterir.
  • Giyime özen göstererek gidilmelidir. Her sektörün kendine has dinamikleri bulunmaktadır. Örneğin bir reklam ajansı ile yapılacak görüşmede daha yaratıcı bir giyim tarzı tercih edilebilirken, holding ve banka gibi kurumların görüşmelerine uygun renklerde klasik bir giyim tercihi yapılmalıdır.

  • Beden diline özen gösterilmelidir. Görüşmeler esnasında özgüvensiz oturuş, elleri fazlaca hareket ettirmek, göz temasının kurulmaması, kolların göğüs üzerinde kavuşturulması, fazla özgüvenli oturuş ve gereksiz samimi tavırlardan kaçınılmalıdır.
  • Görüşme süresince ve sonrasında olumlu tavırlar sergilenmelidir. İş yaşamındaki en önemli husus pozitif ve güler yüzlü ekip arkadaşları ile çalışmaktır.

  • Görüşmeler esnasında dürüst olunmalıdır. Özgeçmişlerde sıklıkla karşılaşılan hata yapılmamış olan bir iş tanımını yapmış gibi göstermektir ve unutulmamalıdır ki görüşmeye aranan nitelikleri gerçekleştirmiş olduğunuz düşünüldüğü için çağırılmaktasınızdır. Çalışmaları fazlaca abartmak veya geçmiş işlerinize ilişkin yanlış bilgiler vermek görüşme esnasında anlaşıldığında olumsuz bir etki yaratacaktır.
  • Yanıtlarınız kısa ve öz olmalıdır. Fazlaca detaylara girmek hem firma yetkilisine hem de size zaman kaybettirir ve amacınıza ulaşmanızı engeller.
  • Görüşme süresince notlar alınmalıdır. Firma yetkilisine organizasyon yapısına, iş ilerleyişine ve sizden pozisyon ile ilgili beklentilere yönelik sorular sorarak not almanız süreci ciddiye aldığınızı ve profesyonel olduğunuzu gösterir.
  • Kişisel gelişime önem verilmelidir. İş yaşamında içe kapanık bir kişiliğe sahip olmak ya da fazlaca kibir sahibi olmak tercih edilen davranışlar değildir. Takım çalışmasına yatkın, liderlik vasfı yüksek, eğitime önem veren ve içinde bulunulan duruma uygun hareket edebilen adayların tercih edildiği bilinen bir gerçektir. Bu sebeple kişisel gelişime önem veren bir aday olduğunuzu göstermeniz sizi rakip adayların karşısında öne çıkarır.

Tüm bu kurallara dikkat ederek gerçekleştirilen görüşmeler mülakatlarda olumlu bir imaj yaratarak başvurulan pozisyona girmenizi ve kariyerinizde sağlam adımlarla ilerlemenizi sağlayacaktır.

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Çiğdem YAVUZ tarafından oluşturulmuştur.  

 

İş Görüşmesinde Rahat Olmanın Yolları


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.