Öğrenci Kariyeri Banner

Hayattaki Amacınızı Belirleyin

Hayattaki Amacınızı Belirleyin

Hayattaki amacınız ne?

Herkes hayatının belli bir döneminde amaç belirsizliği çekerek çaresizlik duygusuna kapılıyor. Hayat amacını bilen ve bunun ardından inançla koşanlara artı sağlar ve hayat amacını belirleyemeyen insanlar, onlar için neyin önemli olduğunu ve dünyaya geliş sebeplerinin ne olduğunu merak ederek hayatlarını sürdürürler. Bu yazımda hayat amacınızı belirlerken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğim.

1) Kendinize enerji veren aktiviteleri listeleyin.

Bu aktiviteler tamamen size enerji verir, iyi hissettirir ve fiziksel enerjinizi kullanmanıza yardımcı olur. Bunu uygulayarak aktiviteye devam edebilmek için kendinizi daha fazla motive edersiniz. Bu aktiviteler size doğru şeyi yaptığınızı hissettirir ve onlar için ne kadar sıkı çalışırsanız çalışın hiç yorulmuyormuş gibi hissedersiniz. Zorlu zamanlar ne kadar stresli olursa olsun karşılığını alırsınız. Konu, bu aktivitelerin size doğru sonuçlar verebileceği değildir, konu, doğru neticeleri ne zaman vereceğidir. Bu aktiviteler, aşağıdaki kriterler ile gerçekleşir:

Zihinsel ve psikolojik enerji > Fiziksel enerji

Etrafınızda sizi düşünen insanlarla bu egzersizi yapmanızda fayda var. Yukarıda bahsettiğim gibi, insanoğlu için kendi kuvvetli yanlarını ve benzersiz özelliklerini tanımlamak ara sıra oldukça zor olabilir.

Benim için bana en fazla enerji veren şeyler; konuşmak, yazmak ve insan ilişkileri, yüksek performans ve hayatımı en uygun duruma getirmek için araştırma yapmak. Bunları yaptığım zaman kendimi daha iyi bir lider, daha iyi bir dost, daha iyi bir arkadaş olarak görmem dışında hayatımdaki her şey daha da net oluyor. Bu sebepten dolayı hayat amacımın insanların kendilerini proaktif olarak geliştirmelerine yardımcı olmak olduğunu fark ettim.

 

2) Enerjinizi tüketen aktiviteleri listeleyin.

Dürüst olun.

Belirli şeylerde iyi olduğumuz için her konuda hatasız olarak kabul ediliyoruz. Mesela liderler mükemmel yöneticiler olmalı fakat bu doğru değildir. Bize, “Eğer bütün fırsatları takip etmezsem, hiçbir zaman iyi bir girişimci olamam”,” Bir CEO olarak şirketin en iyi satış yapan çalışanı olmalıyım.” gibi düşünceler öğretildi. Fakat bunlar doğru değil.

Kendimizi bu şekilde şartlamak doğru değil. Kısacası bize keyif veren ve keyif vermeyen durumlar vardır. Bir de elinizde sizi farklı kılan yetenekleriniz vardır. Sevmediğiniz şeyleri seviyormuş gibi davranmaktan vazgeçin. Zayıf yanlarınızı, güçlü yanlarınıza tercih etmeyi de bırakın. Her şeyi sevmek ve her şeyde mükemmel olmak zorunda olmadığınızı kabullenecek kadar özgüveninizi toplayın. Sadece bunu yapabildiğinizde gerçek dürüstlük (hayatınızdaki gerçek amaç) ortaya çıkacaktır.

 

3)Enerjinize uyum sağlayın.

Ya da başka bir şekilde, sizin için birinci planda öneme sahip şeyleri hangi yolla maksimum düzeyde ve ikinci planda öneme sahip olan şeyleri nasıl minimum düzeyde yapabileceğinizin yollarını bulun. Enerjiniz ile beraber hareket etmeye başladığınızda, kendinizi buna odaklayın.

Sadece enerjinizle hareket ediyor ve hayatınızdaki amacı yerine getirmeniz her şeyin kusursuz olacağı anlamına gelmiyor. Yaptığınız işte iyi olacağınız ya da kendinizi kusursuz birine dönüştüreceği anlamına da gelmiyor. Ancak doğru olarak bildiğiniz şeyleri yaparken iyi hissediyor olacağınızdan şüpheniz olmasın. İçinizdeki enerjiye inanmak ve güvenmek boşa çıkmayacaktır Bundan olayı enerji potansiyelinizi maksimuma çıkartmak, amacınızı yerine getirmek için bir rehberdir.



 

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Sertaç YILDIZ tarafından oluşturulmuştur.


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.