Öğrenci Kariyeri Banner

İş Dünyasında Hayatta Kalmanızı Sağlayacak 10 Yetkinlik

İş Dünyasında Hayatta Kalmanızı Sağlayacak 10 Yetkinlik

Bilimkurgu filmlerinde gördüklerimiz hep robotların işlerimizi elinden aldığı, işsizliğin arttığı olumsuz bir senaryoydu. Peki gerçekten öyle mi?

Endüstri 4.0 devrimiyle otomasyon gün geçtikçe hayatımızda daha çok yer almaya başladı. Artık eskiden birçok yaptığımız işi yerimize yapan robotların yaygınlaştığına şahit oluyoruz. Bu yenilikler hayatımıza kolaylıklar getirse de iş hayatımızda da birtakım değişikliklere sebep olmaya başlıyor. 

Deloitte’un hazırladığı Future of Workforce ( İşgücünün Geleceği) raporuna göre İngiltere’de son 15 yılda 800.000 iş yok olurken 3.500.000 yeni iş pozisyonu ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan yeni pozisyonların yıllık maaşları yok olanlara göre yaklaşık 13.000$ daha fazla.  Ancak bu pozisyonların hepsi 21.yy yetkinliklerini gerektiren pozisyonlar.

Bu yeni düzende kaybolmamamız için 21.yy yetkinliklerini bilmemiz, bu yetkinliklere sahip olmamız gerek. Çünkü Future of Workforce, 2022’ye kadar çoğu işi gerçekleştirmek için gereken beceriler önemli ölçüde değişmiş olacağını söylüyor. Küresel ortalama “beceri istikrarı” yaklaşık% 58 olması bekleniyor. Bu, çalışanların 2022'ye kadar olan dönemde gerekli işyeri becerilerinde ortalama% 42'lik bir değişim göreceği anlamına geliyor.

Peki O Yetkinlikler Neler?

1.Analitik Düşünme ve Yenilik

2.Aktif Öğrenme ve Öğrenme Stratejileri

3.Yaratıcılık Özgünlüğü ve Girişimi 

4.Teknoloji tasarımı ve programlama

5.Eleştirel Düşünme ve Analiz

6.Karmaşık problem çözme

7.Liderlik ve Sosyal Etki

8.Duygusal zeka

9.Akıl Yürütme ve Problem Çözme 

10.Sistem analizi ve değerlendirmesi

Bu yetkinliklerden çıkaracaklarımız yaratıcılık, özgünlük ve inisiyatif, eleştirel düşünme, ikna ve müzakere, detay, esneklik ve karmaşık problem çözme gibi insana özgü beceriler önemini koruyacak veya artıracaktır. Duygusal zeka, liderlik ve sosyal etki ile hizmet yönelimi de günümüzün mevcut önemlerine göre talepte özel bir artış görecektir.

 

Özgün İçerik


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.