Öğrenci Kariyeri Banner

İş Arayanların Dikkatine: Sosyal Medya Profiliniz Ön Yargıya Sebep Olabilir!

İş Arayanların Dikkatine: Sosyal Medya Profiliniz Ön Yargıya Sebep Olabilir!

North Carolina Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlar işe alım sürecini olumlu ya da olumsuz şekilde etkiliyor.

Günümüzde sanal dünyada bıraktığımız ayak izlerini takip eden bir stalker, bir diğer tabirle modern iz sürücü, nasıl bir insan olduğumuz konusunda birçok bilgiye kolaylıkla ulaşabiliyor. Dolayısıyla herhangi bir insan kaynakları uzmanının da iş görüşmesi yaptığı kişinin sosyal medya hesaplarını inceleyerek bilgi toplaması oldukça kolay. Ancak bu durum, işe alım sürecinde ön yargılara neden olabiliyor.

Ön Yargı Oluşmasına Neden Oluyor!

North Carolina Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre; insan kaynakları uzmanları, sosyal medyayı insanların gerçekte olduğu kişiyi tamamen gerçekçi bir şekilde yansıttığı bir alan olarak görüyor. Ayrıca paylaşımların incelenmesi aday çalışanın işe uygunluğu hakkında fikir vermekten ziyade, kişisel tercihleri hakkında ön yargı oluşmasına sebep oluyor.

Örneğin araştırmaya katılan bir insan kaynakları uzmanı, şirketinin çalışanların alkol alıp alamamasıyla ilgilenmediğini ancak kendisinin çalışanların sosyal medya hesaplarında alkol fotoğrafı görmek istemediğini ifade ediyor.

Diğer taraftan bazı katılımcılar ise adayın profesyonel bir profil fotoğrafına sahip olmamasını kırmızı çizgi olarak gösteriyor. Araştırmanın yazarlarından Steve McDonald ise stalk yapan İK uzmanlarının nadiren iş tanımıyla ilgili bilgi aradığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

“Görüştüğümüz kişilerden bazıları, modern iz sürücülüğün artan ön yargılara sebep olabileceğinin farkındaydı. Hatta bazı katılımcılar tam da bu nedenle adayı stalk’lamaktan kaçınırken bazıları tam tersine bu konuda oldukça hevesli. Ayrıca adayların gözden geçirilmesini kolaylaştırmak ve sistematikleştirmek için ayrıca bir algoritma geliştirilmesini talep edenler var. Söz konusu talebin hayata geçmesi, uzun vadede gerek şirketler gerekse iş arayanlar için sorun teşkil edebilir.”

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.