Öğrenci Kariyeri Banner

2022 Nobel Fizik Ödülü Kazananları Açıklandı!

2022 Nobel Fizik Ödülü Kazananları Açıklandı!

Nobel Komitesi, fizik alanında yılın çalışmasını yapan ve Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülen isimleri duyurdu.

Bilim dünyasında her yıl dağıtılan ve en prestijli ödül olarak değerlendirilen Nobel Ödülleri’nin kazananları bu hafta duyurulmaya başlandı. Geçtiğimiz gün Nobel Tıp Ödülü’nün kazananı açıklanmıştı. Bugün de Nobel Fizik Ödülü’nün kazanan isimleri açıklandı.

Kuantum Bilimi İçin Önemli Adım!

Nobel Komitesi, Nobel Fizik Ödülü için Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger isimleri ödüle layık gördü. Üç isim, yaptıkları ortak çalışmada dolanık fotonları odağa almış, Bell eşitsizliklerinin ihlal edildiğini ortaya koyarak kuantum bilimine öncülük etme başarısını göstermişlerdi.

Üç bilim insanının başarısı, çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam eden kuantum bilgi bilimi için önemli bir adım sağladı. Kuantum bilgi biliminin gelişimiyle birlikte güvenli bilgi aktarımı, kuantum hesaplama ve algılama teknolojisi gibi alanlar hayatımızda yer edinmeye başlayacak.

Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger, Nobel Fizik Ödülü ile birlikte 10 milyon İsveç kronu değerinde para ödülü de kazanmış oldu. Nobel Fizik Ödülü’nin geçtiğimiz yılki kazananları, Dünya ikliminin fiziksel modellemesini yapan, ısınmayı hatasız öngören ve değişkenliği ölçen Syukuro Manabe ile Klaus Hasselmann ikilisi ve atomdan gezegen ölçeğine kadar fiziksel sistemlerde dalgalanmalar ve düzensizliğin keşfi ile Giorgio Parisi arasında pay edilmişti.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.