Öğrenci Kariyeri Banner

İş Arama Sürecinde Networking Nasıl Mı Yapılır?

İş Arama Sürecinde Networking Nasıl Mı Yapılır?
  • Bağlantılar birbirlerine sadece tanışık olma durumlarından ve uzun yıllara dayalı samimiyetten dolayı kapılar açıyorlarsa orada torpil kokusu vardır. Bu yüzden Networking yaparken öne çıkarmanız gereken husus tanışıklık veya o kişinin unvanı değil, sizin o iş için uygun olan nitelikleriniz ve özellikleriniz olmalıdır.
  • Özellikle de oldukça tanınan ve sözü geçen bir bağlantınızı kalkan olarak kullanmamalısınız. Bir kişinin kendi statü ve gücünü ön plana koyarak sizin adınıza "ricada bulunması" sizi niteliksiz duruma düşürür, profesyonellikten uzak bir yaklaşım olur. Bağlantınızı bilhassa role yönelik özellikleriniz ve hevesinizle ilgili ikna etmeniz gerekir.
  • Bağlantınıza CV'nizi gönderip size uygun bir iş bulma sorumluluğunuzu bırakmamalısınız. Bağlantınıza bu kadar ağır bir sorumluluk yüklemektense daha makul şeyler istemeniz uygun olur (örn. fikir danışmak, bir kişinin iletişim bilgileri, firma / sektör tavsiyeleri, mülakat provası, işe alım tüyoları, deneyim paylaşımları).
  • Doğru Networking yaklaşımında bir başkasından başka kişilere ulaşması değil, ulaşılacak kişilerin irtibat bilgileri istenir. Bu doğrultuda aracı olan bağlantınız bir ön konuşma yaparak sizinle ilgili ön bilgi verebilir ancak CV'nizi siz ulaştırmalısınız. Unutmayınız ki, CV'nizin değeri elden ele geçtikçe azalacaktır.
  • Çok zor durumda olmanız ne yazık ki iş bulmanızı hızlandırıp kolaylaştırmaz. Bağlantınıza işe olan acil ihtiyacınız yerine işin sizin için önemini ve hevesini vurgulamanız gerekir. İş ve kişi arasındaki bağa bakmaksızın tanışıklık ve acil bir durum olmasından dolayı iş verilmesi ricası da haliyle torpile girer.
  • "Ne iş olursa yaparım" mantığı ile iletilen CV'ler karşı tarafta torpil ile bir işe yerleşme ihtiyacında olduğunuz hissini verebilir. Bağlantınıza önceliğinizin hangi sektör, şirket, departman ve rol olduğunuzu vurgularsanız size uygun pozisyon ve görevlere ulaşmanız kolaylaşır.
  • Profesyonel yaşamda aktif olan ve takip eden daima kazanır. Bu anlayışla Networker olarak takibi bizzat siz yaparsınız ve kimseden sizi geri aramasını beklemezsiniz. Torpilciler ise pasiftir ve ipleri başkasının eline bırakırlar.
  • Özetlemek gerekirse; torpilde kişinin tanıdık olması ön plandayken, Networking kapsamında kişinin bilgi, beceri ve tutumu belirleyicidir. Torpilde aracı olan karar vericiyle ikna etmek için konuşurken, Networking yaklaşımında aracı olan karar vericiyle sadece iletişim sağlar. Torpilde rica varken, Networking katma değer ile ilerler. Torpil duygusal kararlara dayanırken, Networking profesyonel kararlar üzerine inşa edilir.

Daha fazla içerik için bloguma buradan ulaşabilirsiniz.


Ahmet Karcicio

HR Professional & Blogger & Working Out Loud Fan & Junior Futurist & Content Creator & Trendsetter & Ex-Referee

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.