Öğrenci Kariyeri Banner

İlerleme Kaydetmek İçin Eleştiriden Faydalanın

İlerleme Kaydetmek İçin Eleştiriden Faydalanın

Çoğumuz rahatlıkla, hatta zevkle eleştiri yaparız ancak eleştiriler bize yöneltildiğinde, bundan pek de hoşnut olmayız. Ancak bilmeliyiz ki doğru ifade edilen, yapıcı eleştiriler, kendimizi geliştirmek ve ilerlemek için birer yardımcıdır. Bu tür eleştirileri, geri bildirimleri aslında bize verilen bir armağan gibi düşünmeli, eleştiri ve suçlamayı birbirine karıştırmamalıyız.

Yargılanmaktan, karşımızdakilerin düşüncelerinden korkarız ama asıl sorun eleştirinin kendisi değil ifade edilme şeklidir. Çünkü yapıcı eleştiri, gerçek bir iletişim kurulmasını sağlar, kararlı şekilde karşımızdakinin ve duygularını da hesaba katarak, jest mimiklerimize dikkat ederek yapacağımız eleştiriler, ilerleme kaydetmek için önemli bir katkıdır.

eleştirinin gücü

Eleştiri Yapacağınızda;

  • Eleştirinizi Gözden Geçirin

eleştirinizi gözden geçirin

Karşınızdaki kişiye eleştirinizi sunmadan önce onun davranışlarını yeniden gözden geçirerek kendinizi de sorgulayın. Böylece daha net bir eleştiride bulunabilirsiniz

  • Sorunu Net Bir Biçimde Açıklayın

sorunu net bir şekilde açıklayın

Genelleştirmek yerine spesifik örnekleri tercih edin ve asıl sorunu görmesine yardımcı olun. Çünkü eleştirinizin asıl amacı, karşınızdakiyle iletişim kurarak kendisinde gördüğünüz sorunu onun da fark etmesini sağlamak.

  • Sorgulamasını Sağlayın

sorgulamasını sağlayın

Karşınızdakinin hatalı gördüğünüz davranışının sonuçlarını ona da gösterin, onun bu konu hakkındaki fikrini öğrenin. Daha sonra uygun sorular sorarak onu sorgulamaya, düşünmeye teşvik edin.

  • Ne Beklediğinizi İfade Edin

ne beklediğinizi ifade edin

Karşınızdaki bireyden beklentinizi açık ve net bir şekilde ifade edin ve genel bir beklenti örneği vermek yerine, somut hedefler belirleyin.

  • Yardım Teklif Edin

yardım teklif edin

Karşınızdakinin olumsuz davranışını değiştirmek için ona yardımcı olabileceğinizi söylemek ve yardım etmek, onun sizi bir suçlayıcı gibi görmesini engelleyecek ve davranış değiştirme sürecini kolaylaştıracaktır.

Eleştiri Aldığınızda

eleştiri aldığınızda yapmanız gerekenler

  • Sizi eleştiren kişiyi sonuna kadar dinleyin, kendinizi savunmayın.
  • Karşınızdakine sorular sorun, onu tam olarak anlamaya çalışın.
  • Aldığınız eleştiriyi doğru anlayıp anlamadığınızı kontrol etmek için kendi cümlelerinizle karşınızdakine yeniden ifade ederek teyit edin.
  • Size yöneltilen eleştiriyi dinleyip doğru anladığınızdan emin olduktan sonra kendinizi açıklayabilir, yapıcı iletişimi sürdürebilirsiniz. Ayrıca konu üzerinde kendiniz de düşünerek bu eleştiriyi, ilerlemenize katkı sağlayacak şekilde kullanabilirsiniz.

Özgün İçerik


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.