Öğrenci Kariyeri Banner

İlber Ortaylı Disney+'ın Atatürk Sansürü Hakkında Açıklama Yaptı!

İlber Ortaylı Disney+'ın Atatürk Sansürü Hakkında Açıklama Yaptı!

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Atatürk dizisini yayınlamama kararı alan Disney+ hakkında Sözcü TV'ye konuştu. İlber Ortaylı, Atatürk hakkında öne sürülen iddialara cevap verdi.

Kısa bir süredir ülkemizde yayın yapan sinema ve dizi platformu Disney+, Aras Bulut İynemli’nin başrolünde olduğu Atatürk dizisiyle son günlerde gündemden düşmüyor. Şirket, yakın zamanda diziyi platformda yayınlamam kararı almıştı. Diziyi platformda yayınlamak yerine iki film olarak hem televizyonda hem de sinemalarda yayınlayacağını duyurmuştu.

Disney+’ın bu kararı sonrası tüm Türkiye büyük tepki gösterdi. Birçok insan, platformun Ermeni lobisinin baskısından dolayı diziyle ilgili böyle bir karar aldığını söyledi. Tartışmalar devam ederken ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan konu hakkında bir açıklama geldi. 

İlber Ortaylı: "Atatürk için ileri sürülen iddianın tarih gerçekleriyle alakası yoktur"

İlber Ortaylı, Sözcü Televizyonu’nda katıldığı bir programda Disney+’ın kararı sonrası gündeme gelen “Ermeni lobisi” hakkındaki soruları yanıtladı. Ünlü tarihçi, Ermeni sürgünün olduğunun ileri sürüldüğü zamanlarda, Atatürk’ün Sofya Ataşemiliterliği’ne tayin edildiğini ifade etti. Savaş başladığında cepheye tayin edilmek istediğini; ancak bunun Enver Paşa tarafından ertelendiğini söylerken nihayetinde Nisan 1915’te Gelibolu’ya gönderildiğini de açıklamalarına ekledi.

Ortaylı, sözlerini Atatürk’ün merkezi hükümette hiçbir karar ve işlemle alakası olmadığını söyleyerek tamamladı. İlber Ortalı açıklamalarına şunları da ekledi: “Buna rağmen yurt dışında Ermeni çevrelerinde ‘Ermeni katili, katliamı düzenleyen’ gibi uzaktan yakından ilgisi olmayan şeyler var” dedi

Ortaylı: “Atatürk için ileri sürülen bu iddianın objektif tarih gerçekleriyle alakası yoktur. Ciddiye alınması mümkün değildir” ifadelerini de ekledi. Ortaylı’nın açıklamalarının tamamını dinlemek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.