Öğrenci Kariyeri Banner

Apple'dan Yeni Özellik: Artık Siri Sizi Konuşmadan Anlayabilecek!

Apple'dan Yeni Özellik: Artık Siri Sizi Konuşmadan Anlayabilecek!

Apple tarafından geliştirilen sanal asistan Siri'yi neredeyse bilmeyen yok. Yapay zeka destekli çalışan Siri'nin özellikleri kısıtlı olsa da hayatımızın bir parçası haline geldi. Yine de telefonu ve interneti daha hızlı ve etkin kullanmanızı sağladığını da kabul etmek gerekir.

Apple, bir süredir Siri'ye verilen komutları geliştirebilmek için çalışıyor. Şirket kısa zaman önce Siri ile ilgili yeni bir karara verdi. Siri gelecekte mikrofon kulanımına ihtiyaç duymadan, hareketli komutları algılayabilecek ve bu sayede dudak okuyarak yönlendirme yapabilecek.

Apple tüm bu özellikleri gerçekleştirebilemk için ilk adımı attı ve patent başvurusunda bulundu. 

Siri, Yakında Yalnızca Dudaklarınızı Okuyarak Ne İstediğinizi Anlayabilir!

Siri'nin dudak okuyabilmesi için ağız ve kafa hareketlerini algılaması gerekiyor. Bunun gerçekleşmesi için de ses sensörlerinden ziyade hareket sensörlerini okuyabilmeli. Siri'nin bu yetkinliğe sahip olabilmesi için Apple ilk adımı attı ve "Hareket Algılama Kullanarak Anahtar Kelime Tespiti" adlı bir patent başvurusunda bulundu.

Eğer Apple patent almayı başarırsa Siri gerçekten de dudak okuyabilir. Siri, ivmeölçerler ve jiroskoplar gibi hareket algılama sensörleri sayesinde bir kişi konuştuğunda onun ağız, yüz, baş ve boyun hareketlerini takip edecek. Böylece kullanıcının söylemek istediği şeyi herhangi bir sese ihtiyaç duymadan algılayabilecek.

Şirketin patenti almak istemesinde bir başka önemli neden daha var. Apple, her zaman açık duran bir mikrofonun, kullanıcı sesli komutları kullanmasa bile güç tükettiğinin farkında. Bu güç tüketimini azaltmak için dudak okuma özelliği önemli bir adım olacak.

Mikrofondan gelen arkadaki sesler Siri'nin kafasının karışmasına ve yanlış yönlendirme yapmasına sebep olabiliyor. Apple dudak okuma özelliği ile bu sorunun da ortadan kaldırmayı planlıyor.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.