Öğrenci Kariyeri Banner

İç Konuşma Tekniği Nedir? Olumlu İç Konuşma Örnekleri

İç Konuşma Tekniği Nedir? Olumlu İç Konuşma Örnekleri

İç diyalog tekniği olarak da bilinen iç konuşma tekniği anlatmaya bağlı edebi metinlerde kullanılan bir anlatım tekniğidir. İç konuşma tekniğinde yazar, anlatmak istediklerini karşısındakine kendi kendine konuşuyormuş gibi vererek anlatmaya çalışır. Yazar anlatmak istediklerini kendi ağzından anlatarak kafasından geçenleri karşı tarafa aktarır. Aşağıda sizler için iç konuşma tekniği hakkında detaylı bilgilere yer verdik. “İç konuşma tekniği nedir, iç konuşma tekniğine örnekler ve iç konuşma tekniği nasıl yapılır?” Tüm bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız okumaya devam etmenizi öneririz.

İç Konuşma Tekniği Nedir?

iç konuşma tekniği nedir?

 

İç konuşma tekniği genellikle hakim bakış açısıyla yazılan metinlerde karşımıza çıkan bir tekniktir. İç konuşma tekniği kullanırken düşünceler düzenli olarak yani dağınık olamayacak şekilde mantık çerçevesi içerisinde okuyucuya aktarılır. İç konuşma tekniği, kişilerin ruhsal durumlarını dışa vurmada öne çıkan kişinin hissettiği suçluluk, beklenti, özlem, hayal kırıklıkları gibi duyguları aktarmayı amaçlar. İç konuşma tekniğinin kullanıldığı metinleri okuyan okuyucu net bir şekilde yazarı anlar ve kafasında herhangi bir soru işareti kalmaz. İç konuşma tekniğinde, anlatıcı bir yazar yoktur. Metni okuduğumuzda kişinin aklından geçenleri görür ve anlarız.

İlginizi çekebilir: Kendi Kendinize Konuşuyor Musunuz? O Zaman Dahi Olabilirsiniz!

İç Konuşma Örnekleri

iç konuşma örnekleri

 

Şimdi sizlere iç konuşma tekniği kullanılmış konuşma örnekleri sunacağız. İlk örneğimiz Peyami Safa’nın Yalnızız romanından bir örnek: “Ve şimdi onun sufle ettiklerini kendi kendine söylüyor: “Görüyorsun, bu kız senin onu çıkarmak istediğin kademeden çok aşağılara düşüyor. Anlamıyor, görüyorsun. İnat ediyor. Bu katılıkta sana en büyük ihtar var. Realite haykırıyor. Sen de bunu anlamıyorsun. Meral senin Meral’in değil. Onun sahicisi senin hayalinin yanında sahte görünüyor sana. Yalancı senin hayalindir. En büyük yalanı sen kendi kendine söylüyorsun. Kendi hayaline kendini kandırmaya çalışıyorsun. Böyle bir Meral yok. Asıl Meral’in küçük realitesi seni bir saniye düşündürmeye bile değmez. Sen onu bırak da benimle hesaplaş. Kendi ölçünü bu kadar nasıl şaşırabiliyorsun? Bana tanıdıkların ve tanıyabileceklerinin arasında en liyakatlisinin Meral olduğunu söyleyebilir misin? Samim ayakta hareketsiz dururken başını sağa eğdi ve omuzlarını kaldırıp indirerek içinden kendine cevap verdi: – Şimdi hayır. Şimdi haklısın. – Uzun zamandan beri nasıl aldanabildin? Böyle bir hadise olmasaydı bile, senin toz zerresi halindeki işaretleri bile manalandıran anlayışın, gerçek Meral’i kat kat aşan bir hayale çevrilmekten niçin alıkoyamadı?” Şimdi de farklı bir örnek ile karşınızdayız. Mustafa Kutlu’nun yazdığı bir metinden iç konuşma tekniği içeren bir örnek: Yarım kilo et, iki yüz elli gram beyaz peynir peşinde koşmaktan; ev sahibi ile dalaşmaktan kaçmışım güya... Çocukları bile sevmiyormuşum... Pöh... Onlara balkonda bir sebze bahçesi kurmaya kalkıştım... Düşünün, sevinsin, oyalansınlar ve bu uğraşı tabii unsurlar üzerinde sürdürsünler istedim... Sonra bahçeye bir de küçük fino bağlayacaktık... Balkondaki bahçe üzerine bu kadar ayrıntılı projeleri olan ben, çocukları sevmiyormuşum... Pöh... Her neyse... Bu Nahide faslı bu güzel günü berbat etmemeli... Yeniden ona dönmeliyim...

Dikkatinizi çekebilir: Daha İyi Konuşmanın 10 Yolu

İç Konuşma Tekniği Nasıl Yapılır?

İç Konuşma Tekniği Nasıl Yapılır?

İç konuşma tekniği olay çevresinde gelişen edebi metinlerde kullanılan bir anlatım tekniğidir. İç konuşma tekniğinde olaydaki karakter kendi kendine iç konuşmalar yapar ve olay bu şekilde aktarılır. Karakterin olayı kendi kendine konuşarak bu şekilde anlatması "iç konuşma" olarak da bilinir. Bu teknik anlatıcının olaydan çıkması sebebi ile göstermeye bağlı bir tekniktir. Bu yazımızda iç konuşma tekniğini ele aldık. İç konuşma tekniğinin tüm detaylarını sizlerle paylaştık. Ve bu konuya örnekler vererek yazımızı sonlandırdık. Daha fazla bilgi edinmek için 10 Beden Dili İpucu ile Karşınızdaki Kişiyi Çözün içeriğimizi okuyabilirsiniz.


İçerik Ekibi

Öğrenci Kariyeri yazarlarından İçerik Ekibi..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.