Öğrenci Kariyeri Banner

Her Beş Kişiden Biri Hava Kirliliğinden Hayatını Kaybediyor!

Her Beş Kişiden Biri Hava Kirliliğinden Hayatını Kaybediyor!

Environmental Research dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre dünya üzerinde 15 yaş ve üzeri insanlarda her beş ölümden birinin sebebi hava kirliliği.

Environmental Research dergisine göre, dünya çapında 15 yaş ve üzeri insanlar arasında her beş kişinin ölümüne hava kirliliği sebep oluyor. Hava kirliliğinin nedeni ise fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanıyor. Araştırma, 2018 yılında 15 yaş ve üzeri 8 milyonu aşkın insanın kömür, gaz, mazot gibi fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koydu.

hava kirliliği

Hava kirliliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında ise Hindistan ve Çin yer alıyor. Buna göre 8 milyon kişinin yarısından fazlası her ülkeden 2,5 milyon olmak üzere Çin ve Hindistan’da hayatını kaybediyor. Çin ve Hindistan’ı yüksek ölüm oranlarıyla Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Bangladeş ve Endonezya takip ediyor. Ayrıca araştırmalar, Almanya’da her yıl 198 bin 569 insanın fosil yakıtların yarattığı hava kirliliği nedeniyle öldüğünü belirtiyor.

Araştırmaların sonucunda, fosil yakıtların ortalama yaşam süresini kısalttığı ortaya çıktı. Yapılan önceki araştırmalara göre, fosil yakıtların kullanılmasının ortalama yaşam süresini 2 yıldan fazla kısalttığı ifade edilmişti. Yeni yapılan bir araştırmaya göre ise, fosil yakıtların yakılmasından kaynaklı ölümlerin 2 kat daha fazla olduğu sonucuna varıldı.

Türkiye’de her yıl en az 30 bin kişi hava kirliliğinden hayatını kaybediyor

türkiye'de hava kirliliği

OECD verilerine göre Türkiye'de her yıl en az 30 bin kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Hava kirliliğinin en büyük nedeni ise termik santraller olduğu vurgulanıyor. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, "Türkiye'de 28 tane aktif kömürlü termik santralin" olduğunu ve  "30'dan fazlasının da planlama aşamasında" olduğunu dile getiriyor.

KAYNAK


Rezzan Açıkgöz

İçerik Yazarı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.