Öğrenci Kariyeri Banner

Hedeflerinize Ulaşmanızı Sağlayacak '5 Saniye Kuralı' Nedir?

Hedeflerinize Ulaşmanızı Sağlayacak '5 Saniye Kuralı' Nedir?

5 Saniye Kuralı'nı daha önce duymuş muydunuz?

İnsanların aklına ilk gelen şey; yere düşen bir şeyi 5 saniye içinde almak oluyor. Ancak bu yazımızda bahsettiğimiz 5 saniye kuralı, aslında bizleri harekete geçirecek bir geri sayım.

5 Saniye Kuralı, Amerikalı bir televizyon sunucusu, yazar ve motivasyon konuşmacısı olan Mel Robbins’in bir TEDx konuşması sırasında ortaya çıktı. Robbins’e göre; hayatta İhtiyacımız olan şey aslında bir itme gücü ve bu kural sayesinde gereken itişi kendinize sağlıyorsunuz. 

5,4,3,2,1 ve Aksiyon!

Bu kurala göre, bir aksiyon almak istediğinizde beyninizin bahane üretmesine izin vermeden, 5 saniyelik bir geri sayımla birlikte harekete geçiyorsunuz. 

Yapılan bazı araştırmalara göre de, kararlarımız arasında beş saniyelik bir boşluk oluyor ve bu kural sayesinde, duygularınızın kararlarınızı, yapmanız gereken işleri etkilemesine izin vermeden harekete geçiyorsunuz. Uygulama seviyenize bağlı olarak 5 saniye içinde harekete geçmeniz oldukça önemlidir. Bir dürtüye aktif olarak tepki veremezseniz, dürtü kaybolur ve hiçbir şey değişmez.

5 Saniye Kuralı ile amaç, basit bir geriye doğru sayma eylemiyle beyninin göreve odaklanmasını sağlamak ve böylece beyni varsayılan erteleme ve bahaneler üretme ayarından uzaklaştırmaktır.

Amerikalı gazeteci Charles Duhigg de, The Power of Habit kitabında 5 Saniye Kuralı'nı şu sözlerle desteklemiş; 

“Şampiyonlar olağanüstü şeyler yapmaz. Onlar sıradan şeyler yaparlar ama düşünmeden yaparlar. Öğrendikleri alışkanlıkları sürdürürler.”

Özetle 5 Saniye Kuralı, insanları düşünmeden harekete geçmeye teşvik etmeye çalışır. Hayatımızdaki büyük değişiklikler genellikle küçük adımlarla gerçekleşir ve bu teknik, küçük adımlarla hayatımızı olumlu bir şekilde yönetmeyi hedefler. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.