Öğrenci Kariyeri Banner

Hayatınızı Değiştirecek Bu Alışkanlıkları Edinin!

Hayatınızı Değiştirecek Bu Alışkanlıkları Edinin!

Tepkilerinizi erteleyin

Farkındalık ile hareket etmek için biraz yavaşlamak, bir nefes molası vermek idealdir. Bir teklife hemen “Evet” demek, o anda emin olmadan verdiğiniz bu kararın sonuçlarından memnun olmamanıza sebep olabilir. Verdiğiniz sözleri ve vaatleri azalttıkça zamanınızın da arttığını, hafiflediğinizi ve gününüzü daha verimli geçirebildiğinizi fark edeceksiniz. Tepki vermeden önce bir an düşünmek size çok şey kazandırabilir. İnsanları kırmadan "Hayır" demek mümkün.

Başlamak bitirmenin yarısıdır

Bir konu üzerinde çalışmak için isteksiz olduğunuzda, üstelik erteleme alışkanlığınız da varsa harekete geçmeniz ve o işi tamamlamanız hayli zor hale gelir. Bunun üstesinden gelmenin tek yolu ise o işi yapmaya başlamaktır! Ertelemenin getirdiği zihinsel yük, işi yaparken harcadığınız enerjiden çok daha fazla olabilir. Gözünüzde büyütmek yerine işe girişin! Erteleme alışkanlığının üstesinden gelmek için küçük işleri yapmakla başlayın. Planlarınızın gerçeğe döndüğünü gördükçe motivasyonunuz da artacaktır.

Not tutma alışkanlığı edinin

Yoğun geçen günleri ve önemli günlerini atlamamak, alışverişe giderken hazırlıklı olmak gibi gündelik konular için de oldukça faydalıdır. Sıradan bir alışkanlık gibi görünse de işler biriktiğinde kendinizi sıkışık hissetmemeniz için oldukça işe yarar. “Mutlaka hatırlarım” dediğiniz şeyleri bile not edin. Etrafa saçılmış not kağıtları yerine bir defter kullanabilirsiniz. Not almak hem zamanı planlamanıza yardımcı olur hem de zihinsel yükünüzü hafifletir. Aldığınız notlara belli periyotlarla bakmayı da alışkanlık haline getirin. Böylece “Yapmam gereken çok şey var” düşüncesi yerine “İşler kontrolümde” düşüncesini koymanız ve rahatlamanız kolay hale gelir.

Telefonunuzu yanınızda tutmayın

Bir telefon bağımlısı olmasanız bile telefonunuzun kolay erişebileceğiniz bir yerde olması onu gereksiz yere elinize almanıza yol açar. Acil durumlar için yakınlarda olması elbette iyidir fakat telefona gerçekten ihtiyacınızın olmadığı zamanlarda gözünüzün önünden uzak tutmak, aklınızın mesajlara veya sosyal medyaya gitmesinin de önüne geçer. 

Çalışırken Pomodoro Tekniği’ni kullanın

Bu tekniği uygulamak için 25 dakika çalıştıktan sonra 5 dakika ara verin. Tekrar 25 dakika boyunca çalışın ve 5 dakika ara verin. Basit bir zaman planlaması gibi görünen Pomodoro tekniğinin püf noktası, 25 dakikalık zaman diliminin kesintisiz sürmesidir. Çalışmanın kesintisiz olması için de o iş üzerinde çalışırken maillere, mesajlara, sosyal medyaya bakmamanız, dıştan gelen uyaranlara cevap vermemeniz gerekir. Bu verimli taktiği mutlaka denemelisiniz, farkı göreceksiniz!

Güne 1 gece önceden hazırlanın

Özellikle de evden çalışanlar için ev işleriyle ofis işleri birbirine karışabilir. Halbuki günlük bir plan yapmak, hangi işleri art arda yapabileceğiniz konusundaki tabloyu size gerçekçi şekilde sunar. Günlük yaşamda her ne kadar çok öngörülemez şey de olsa, ertesi günle ilgili basit işleri bile planlamak oldukça işe yarar hale gelebilir.  En basit işleri bile plana dahil etmek iş yükünüzü de ortaya çıkarır. Hangi işleri 1 gece önceden yapabileceğinizi iyice değerlendirin ve yaptığınız plana uymaya çalışın.

Satın almadan önce bekleyin

İndirimler çok cazip geliyor olabilir. “İstek mi, ihtiyaç mı?” sorusunu kendinize sormayı alışkanlık haline getirin. Akıllı alışveriş yapma alışkanlıkları geliştirmek sadece bütçeniz için değil, daha minimal bir yaşama geçmeniz, az tüketmeniz ve dünyayı korumanız için de önemlidir.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.