Öğrenci Kariyeri Banner

Hafızayı Koruyarak Yaşlanmak Mümkün Mü?

Hafızayı Koruyarak Yaşlanmak Mümkün Mü?

Yaşlanmak her birimiz için kaçınılmaz olan bir gelecektir. Lakin yaşlanmak her zaman olumsuzluklara odaklanmak demek değildir. Edinilen tecrübeler, görülen yerler, biriktirilen insanlar ve anılar gibi birçok farklı yönüde bulunmakta. Peki ya unutkanlık bu nasıl çözülebilir bu yazımızda onu inceleyeceğiz. Keyifli okumalar.

  • Süper Yaşlılar terimini duymuş muydunuz ?

aktif

Süper yaşlılar terimi ilk de­fa 2007 yılında Northwestern Üniversitesinde yapılan çalışmalar sonucu kullanılmıştır. Ölçüm için kişilere çeşitli hafıza testleri uygulayan araştırma ekibi, 80 yaş üstündeki bazı ki­şilerin testlerde yaş grubu ortalamalarının çok üzeri­ne çıktığını gördü. Uzmanlar öze­likle 80 yaşın üzerinde olup da zihinsel olarak genç­ler kadar keskin belleğe sahip süper yaşlıların beyinle­rinde farklar aramaya başladı. Gerçekten de diğer yaşıtlarının beyinlerine göre bu kişilerin bazı farklılıkları ortaya çıktı.

 

  • Süper yaşlılar ve beyin yapıları incelendiğinde aşağıdaki bulgulara rastlandı.

aktif

Korteks (gri madde) yani beyin kabuğu daha kalın. Bu yapısal özellik 30 yaşındaki insanlarınkine ben­ziyor. Korteks ne kadar kalın olursa sinir hücresi sa­yısı da o kadar fazla olur, yani beyin daha sağlıklı olur.

Alzheimer’in çok önemli belirtilerinden biri olan nörofibriler yumak sayısı %90 daha az.

Sosyal zeka sinir hücreleri (nöronları) olarak bilinen Von Economo nöronlarının sayısı çok daha fazla.

Avusturyalı psikiyatrist ve sinirbilimci Constain von Economo tarafından 1929 yılında keşfedilen Von Economo nöronları insan, balina, fil, maymun, yunus gibi ileri sosyal türlerde beynin sadece belirli kısım­larında bulunan çok özel sinir hücreleri olarak biliniyor.(1)

aktif

Von Economo sinir hücreleri beynin şakağa ya­kın ön lobundaki korteks alanlarında bulunuyor. Bu alanlar beynin daha çok dil, iletişim, dikkat, odaklan­ma, sosyal uyum, farkındalık, motivasyon ve hafıza ile ilgili işlevlerinin gerçekleştiği bölgelerdir. Von Economo nöronları karmaşık bilişsel ve sos­yal işlevlerde kullandığımız bilgiyi hızlı işleme gö­revini yerine getirir. Bu nöronlar bilinçli davranışların gelişmesinde rol oynar. Süper yaşlıların beyninde bu nöronlardan nor­mal yaşlılara kıyasla 4 kat fazla bulunuyor. Bu nöronların sayısal azalmanın dav­ranışsal değişimlere, sosyal uyumsuzluğa, öz farkındalığın azalmasına ve bunamaya yol açtığı düşünü­lüyor. (2)

Süper yaşlıların hafızalarının daha iyi olmasının sebepleri tabi ki yalnızca bu değil. Bu kişiler yaşamlarında daha aktif olmayı tercih eden kişilerden oluşuyor çoğunlukla. Sosyal, fiziksel anlamda yoğun bir aktiviteleri söz konusu.

 

  • Peki bizler nasıl süper yaşlı olabiliriz?

aktif

Bu sorunun cevabı net olmasa da en iyi cevapları şöyle sıralayabiliriz.

-Aktif ve düzenli bir spor hayatına sahip olmak

-Sosyal aktiviteleri sık tutmak.

-Beyni meşgul etmek.

-Çalışmak

Aslında işin özeti ‘aktiflik’. Bu hayat bizlerin bizler de bu hayatı en iyi şekilde yaşamak istiyorsak kendimize, vücudumuza ve beynimize mümkün mertebe iyi bakmalıyız. O gün atacağımız beş, on bin adım sayısı dahi bize iyi gelecek bir aktivitedir. :)

 

Bu içerikler ilginizi çekebilir:

Elizabeth Loftus: Hafızanın kurgusu

Hafızayı Güçlendirmenin 3 Yolu

Hafızanızı Geliştirmek İçin 10 Doğal Yol


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.