Herkesin zaman zaman unutkan olduğu anlar vardır. Özellikle sınav haftalarında ya da yapmamız gereken işler arttığında o hengamede kaybolur ve birçok şeyi unuturuz. Aslında bu durum gayet normal olsa da böyle anlar çoğu zaman sinir bozucu olabilir.
Genetik yapının özellikle Alzheimer gibi ciddi nörolojik hastalıkların başlıca sebeplerinden olduğu bilinse de yapılan araştırmalar diyet yapmanın ve yaşam tarzının hafıza üzerinde de büyük bir etkisi olduğunu göstermiştir. İşte daha iyi bir hafıza için uygulayabileceğiniz 8 yöntem.
- Daha Az Şeker Tüketin
Normalden fazla rafine şeker tüketmenin bilişsel gerileme dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa ve kronik hastalığa yol açtığı ortaya koyulmuştur. Araştırmalar, şeker yüklü bir diyetin, beynin kısa süreli hafızayla ilgili bölgesinde zayıflamaya ve beyin hacminin azalmasına neden olabileceğini göstermiştir. 4.000'den fazla kişiyle yapılan bir çalışma yüksek şekerli içecek tüketenlerin, daha az şeker tüketen insanlara kıyasla ortalama olarak daha düşük beyin hacmine ve daha zayıf hafızaya sahip olduğunu bulmuştur.
2.Balık Yağı Kullanın
Balık yağının, kalp hastalığı riskini düşüren, iltihabı azaltan, stresi ve kaygıyı hafifleten ve zihinsel gerilemeyi yavaşlatan omega-3, DHA, EPA gibi yağ asitleri açısından zengin olduğunu hep duyarız. Bununla birlikte birçok çalışma, balık ve balık yağı takviyesi tüketmenin, özellikle yaşlı insanlarda hafızayı geliştirebileceğini göstermiştir. Hafif bilişsel bozukluğu olan 36 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, 12 ay boyunca konsantre balık yağı takviyesi alan katılımcıların kısa süreli hafıza puanlarının önemli ölçüde arttığı bulunmuştur. Yine başka bir çalışma, hafif hafıza kaybı semptomlarına sahip yetişkinlerin, balık yağı gibi DHA ve EPA açısından zengin takviyeler kullandıklarında epizodik hafızalarında gelişme yaşandığını göstermiştir.
3.Meditasyon Yapın
İnsan sağlığını birçok yönden olumlu etkileyen meditasyonun rahatlattığı, stresi ve ağrıyı azalttığı, kan basıncını düşürdüğü ve hatta hafızayı geliştirdiği bulunmuştur Aslında meditasyonun, beyindeki nöron hücre gövdelerini içeren gri maddeyi artırdığı gösterilmiştir. İnsanlar yaşlandıkça beyindeki bu gri madde azalır ve bu da hafızayı olumsuz etkiler. Meditasyon başta olmak üzere bu tarz gevşeme tekniklerinin her yaştan insanda kısa süreli hafızayı geliştirdiği bulunmuştur. Örneğin, bir araştırma, mindfullness gibi meditasyon uygulamalarıyla uğraşan Tayvanlı üniversite öğrencilerinin, meditasyon yapmayan öğrencilere göre önemli ölçüde daha iyi “uzamsal çalışma belleğine” sahip olduğunu göstermiştir.
4.Uykunuzu Aksatmayın
Uyku, kısa süreli anıların güçlendiği ve uzun süreli anılara dönüştüğü bir süreç olan hafıza pekiştirmede önemli bir rol oynar. Araştırmalar, uykudan mahrum kalınan durumlarda hafızanızın olumsuz etkilenebileceğini ortaya koymuştur. 10-14 yaşları arasındaki 40 çocukta uykunun etkilerine bakan bir çalışmada ilk gruptaki çocuklar, akşamları hafıza testleri için eğitildiler ve ertesi sabah bir gece uykusundan sonra test edildiler. Diğer grup ise eğitim ve test arasında hiç uyumadan aynı gün eğitildi ve test edildi. Araştırmanın sonucunda eğitim ve test arasında uyuyan grubun, hafıza testlerinde% 20 daha iyi performans gösterdiği bulundu. Bununla birlikte başka bir çalışma, gece vardiyasında çalışan hemşirelerin daha fazla matematik hatası yaptığını ve % 68'inin gündüz vardiyasında çalışan hemşirelere kıyasla hafıza testlerinde daha düşük puan aldığını buldu.
5.Beyninizi Eğitin
Zeka oyunları oynamak bilişsel becerilerinizi geliştirmenin ve hafızanızı güçlendirmenin eğlenceli ve etkili bir yoludur. Bulmacalar, kelime hatırlama oyunları, Tetris gibi aktiviteler hafızayı güçlendirmek için mükemmel alternatiflerdendir. Hafif bilişsel bozukluğu olan 42 yetişkini içeren bir araştırma, dört haftalık bir sürede sekiz saat boyunca bir beyin eğitimi uygulamasında oyun oynamanın hafıza testlerinde performansı artırdığını buldu. 4.715 kişiden oluşan başka bir araştırma, haftada en az beş gün 15 dakikalık bir çevrimiçi beyin eğitimi programı uyguladıklarında, kısa süreli hafızalarının, çalışma hafızalarının, konsantrasyonlarının ve problem çözme becerilerinin bir kontrol grubuna kıyasla önemli ölçüde arttığını gösterdi. Bunlara ek olarak beyin jimnastiği oyunlarının yaşlı yetişkinlerde bunama riskini azaltmaya yardımcı olduğu da gösterilmiştir.
6.Rafine Karbonhidratı Azaltın
Yüksek miktarda rafine karbonhidrat içeren kek, kurabiye, beyaz pirinç ve beyaz ekmek gibi besinleri çok sık tüketmek hafızanıza zarar verebilir. Bu yiyecekler yüksek glisemik indekse sahip olduklarından vücut bu karbonhidratları yüksek hızda sindirerek kan şekeri seviyesinde ani artışa neden olur. Araştırmalar, rafine karbonhidratlarda yüksek olan diyetlerin demans, bilişsel gerileme ve azalmış bilişsel işlevle ilişkili olduğunu göstermiştir. 317 sağlıklı çocuk üzerinde yapılan bir araştırma, beyaz pirinç, erişte ve fast-food gibi daha fazla işlenmiş karbonhidrat tüketenlerin, daha zayıf kısa süreli hafızaya ve bilişsel kapasiteye sahip olduğunu bulmuştur. Başka bir çalışma, her gün yemeye hazır kahvaltılık gevrek tüketen yetişkinlerin, tahılları daha az tüketenlere göre daha zayıf bilişsel işlevlere sahip olduğunu göstermiştir.
7.Daha Fazla Egzersiz Yapın
Araştırmalar, egzersiz yapmanın beyin için yararlı olduğunu ve çocuklardan yaşlı erişkinlere kadar her yaştan insanda hafızayı geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Örneğin, 19 ila 93 yaşları arasındaki 144 kişiden oluşan bir çalışma, sabit bir bisiklette 15 dakikalık orta düzeyde egzersizin, tüm yaşlarda bilişsel performansın artmasına katkıda bulunduğunu gösterdi. Birçok çalışma, egzersizin nöroprotektif proteinlerin salgılanmasını artırabileceğini ve nöronların büyümesini ve gelişmesini iyileştirerek beyin sağlığının iyileşmesine yol açabileceğini göstermiştir. Orta yaştaki düzenli egzersiz, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bunama gelişme riskinin azalmasına da neden olur.
8.D Vitamininize Dikkat Edin
D vitamini, vücutta hayati role sahip önemli bir besindir. Düşük D vitaminine sahip olmak bilişsel işlevde azalma da dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiştir. Beş yıl boyunca 318 yaşlı yetişkini takip eden bir araştırma, kandaki D vitamini seviyesi belli bir miktardan az olanların, normal D vitamini seviyelerine sahip olanlara göre hafızasını ve diğer bilişsel yeteneklerini daha hızlı yitirdiğini buldu. Düşük D vitamini seviyeleri, demans geliştirme riskinin daha yüksek olmasıyla da ilişkilendirilmiştir.
Özgün İçerik
0 Yorum
Yorum Yap