Öğrenci Kariyeri Banner

Google, Yazıları Müziğe Dönüştüren Yapay Zekasını Tanıttı!

Google, Yazıları Müziğe Dönüştüren Yapay Zekasını Tanıttı!

Dev teknoloji şikreti Google, DALL-E 2 ile benzer bir biçimde performans gösteren ve yazıları müziğe çeviren yapay zekası MusicLM'i duyurdu.

Özellikle Midjourney, DALL-E 2 ve ChatGPT’nin ortaya çıkmasıyla birlikte yapay zekanın aslında ne kadar gelişmiş olduğunu tüm dünya bir kez daha görmüştü. Yazıları görsellere dönüştüren yapay zekalara ek olarak filmlere dublaj yapabilen, tasarımlar hazırlayan, yalnızca birkaç saniye içerisinde sesinizi taklit edebilen hatta mahkemede avukatlık yapan yapay zekalar ortaya çıkmıştı.

Tüm bunların ardından teknoloji devi Google, bugün tanıttığı yeni yapay zekasıyla bu sektöre iddialı bir giriş yapmaya hazırlandığını paylaşmış oldu.

Yazarak Müzik Oluşturulabilecek!

Google’ın 'MusicLM' isimli yeni yapay zekası, aslında DALL-E 2 ile oldukça benzer bir şekilde çalışıyor. Fakat bu sefer yazdıklarınız karşınıza müzik olarak ortaya çıkıyor. Bu noktada dilerseniz tek bir enstrümanla ritim oluşturabilir, dilerseniz de tamamen bitmiş bir parça oluşturabilirsiniz.

MusicLM’in Github sayfasında Google AI ekibi tarafından yapay zeka ile hazırlanmış bazı örnek çalışmalar yer alıyor. Henüz geliştirme aşamasındaki yapay zeka bazı sesleri net veremese de üretilen seslerin Hi-Fi yani yüksek çözünürlükte olduğu görülüyor. Aynı zamanda bu yapay zekayı ChatGPT ile birleştirerek çok daha detaylı ve özgün müzikler de yapılabiliyor.

Projeyi geliştiren Google AI mühendislerinden birisi olan Keunwoo Choi, MusicLM’in 4 farklı yapay zekâ modelinin birleşimiyle ortaya çıktığını belirtiyor. MuLan, AudioLM, w2v-BERT ve SoundStream isimli bu modellerin her birininse kendine has görevleri var. Tüm bu modeller birleştiğindeyse ortaya MusicLM çıkıyor.

MusicLM'in bir diğer özelliği ise; mırıldandığınız sesleri bile birer şarkıya dönüştürebiliyor olması. Bu noktada rakiplerinin çok önüne geçen MusicLM, diğer yapay zekalarda olduğu gibi müzisyenlerin tepkisini toplamaya başladı.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.