Öğrenci Kariyeri Banner

Google’dan Türkiye’ye Yönelik Yeni Düzenleme: Yasal İşletim Maliyeti

Google’dan Türkiye’ye Yönelik Yeni Düzenleme: Yasal İşletim Maliyeti

Türkiye’de 20 Mart 2020 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Dijital Hizmet Vergisi Uygulama Genel Tebliğiyle, reklam başta olmak üzere dijital ortamdan sunulan hizmetlere yüzde 7.5’lik hizmet vergisi uygulanmasına karar verilmişti. Google ise hizmetlerine karşılık Türkiye’de yayınlanan reklamlar için 1 Kasım tarihinden itibaren ek yüzde 5’lik kesinti yapmaya başlayacağını açıkladı.

Yeni Düzenleme ile Google, müşterilerin yüzde 18'lik KDV'sine ek olarak yüzde 5 ek ücret yansıtacak. Şu an için reklamlardan bu ek ücretin alınacağı belirtilirken, Google Play Store ve YouTube Premium üzerinden yapılan harcamalardan ayrıca bir kesinti yapılıp yapılmayacağı konusunda bir duyuru yapılmadı.

Google’ın firmalara gönderdiği açıklamaya göre;

Alınan kararlar, Türkiye’nin yanı sıra Avusturya ve Birleşik Krallık’ta da geçerli olacak. Türkiye ve Avusturya’da yüzde 5 olacak olan kesinti Birleşik Krallık’ta ise yüzde 2 olarak uygulanacağı bilgisi paylaşıldı.

Yasal İşletim Maliyetleri olarak alınması planlanan bu vergilerin dijital pazarlama alanında çalışan Adwords Uzmanları ya da SEO Uzmanı gibi çalışanların istihdamını ve Google’a reklam veren birçok işletmeyi olumsuz etkileyeceği düşünülmektedir.

Ek bilgi olarak;

AdWords Uzmanı Kimdir? Ne İş Yapar?

AdWords uzmanı; İşletmelerin dijital pazarlama kapsamında Google AdWords‘te yer alan reklamlarınızın rakip analizini, reklam planlamasını, reklam kurulumunu, performans takibini ve raporlamasını yaparak reklam stratejileri de geliştiren arama motoru pazarlamasında (SEM – Search Engine Marketing) uzman olan kişidir. AdWords uzmanları oluşturdukları reklam kampanyalarını belli aralıklarla kontrol eder, maliyetlerin arttığı durumlarda verimlilik kontrollerini gerçekleştirir ve rekabet durumlarını izleyerek optimizasyon çalışmaları yapar. SEM (Search Engine Marketing) ya da SEA (Search Engine Advertising) uzmanı olarak da adlandırılan AdWords uzmanı; işletmelerin müşteri hedef kitle analizini yaparak, bu hedef kitleye yönelik doğru anahtar kelimeleri seçer ve reklam kampanyaları oluşturur. Bununla birlikte anahtar kelimelerin rakip analizlerini gerçekleştirir, maliyet hesaplamalarını ve bütçe yönetimin, yapar, dönüşüm oranlarını (Conversion Rate) inceleyerek stratejilerini bu yönde geliştirir ya da yeni stratejiler oluşturur. Kampanyaların performans analizlerini gerçekleştirerek raporlar ve bu raporları düzenli aralıklarla işverene ileterek bilgilendirir.

KAYNAK

KAYNAK

KAYNAK


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.