Öğrenci Kariyeri Banner

Golf Toplarının Yüzeyi Neden Çukurludur ?

Golf Toplarının Yüzeyi Neden Çukurludur ?

Daha önce hiç golf oynadınız mı ? Ya da bir gün oynamak ister miydiniz ?

Belki şimdiye kadar hiç golf topu görmediniz ama bu bilgi sizi şaşırtacak: Evet golf toplarının yüzeyi çukurlarla doludur.

Peki Neden Böyledir ?

İşte Fizik ile açıklanan ilginç bir konu daha…

İlk düşünüldüğünde birçok insan yüzeyi düz olan topların çukurlu toplara göre daha uzak bir mesafeye gideceğini söyleyebilir. Ancak yapılan çalışmalar gösteriyor ki durum bunun tam tersidir. Çukurlu toplar daha uzağa gider.

Tabii ki golf ilk ortaya çıktığı zamanlarda böyle bir bilgi birikimi olmadığı için ilk kullanılan topların yüzeyleri düzdü. Ancak bir süre sonra golfçüler bir şey fark etti. Kullandıkları ve kenara attıkları eskimiş toplar yeni ve düz toplara göre daha uzağa gidiyordu. Hem de belirgin bir farkla…

 

Bu Olay Nasıl Gerçekleşir ?

Top havada süzülürken direnç gösteren hava tarafından sarıp sarmalanır. Bu sırada top, havanın içinden geçerken onu yarmak zorunda kalır. Hava ise topun ardından tekrar birleşir.  Yani bir cisim hava akımını ne kadar iyi yarar ve ne kadar hızlı birleşmesine olanak tanırsa o kadar aerodinamik(dengeli) yapıda olur.  Fiziğe göre de bir cismin havada rahatlıkla yol alabilmesi için cismin etrafındaki hava basıncının dengede olması gerekir. 

Aşağıda golf topunun havadaki ilerlemesinin düz ve çukurlu toplarda nasıl gerçekleştiğini gösteren videoyu izleyebilirsiniz. 

 

 

Golf toplarında ise çukurlu toplara etki eden kuvvet dengeli olduğundan, sürtünme kuvveti de minimilize edilmiş olur. Dolayısıyla çukurlu top kolay bir şekilde ilerler. Düz toplarda ise basınç dengesiz olduğundan bu topun aleyhine bir durum ortaya çıkarıp adeta bir fren etkisi yaratır. Dolayısıyla düz topun hava direnci de çukurlu topun iki katı olur. 

İlginç bir bilgi daha vermek gerekirse de; golf toplarının yüzeyinde bulunan çukurlara “gamze” deniyor.

 

Özgün İçerik 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.