Öğrenci Kariyeri Banner

Gizemli Monolit Yine Ortadan Kayboldu

Gizemli Monolit Yine Ortadan Kayboldu

ABD'nin Utah ve Kaliforniya eyaletlerinden sonra Romanya'da görülen monolitler, şimdi de Şanlıurfa'nın tarihi bölgesi Göbeklitepe'te ortaya çıktı. Metal bloğun üzerindeki Göktürk alfabesiyle yazılan yazılar, merak konusu oldu.

monolit utha ve romanya

Son yıllarda gizemi çözülemeyen monolitlerin ortaya çıkması büyük bir heyecan yarattı. Gizemi nerede diyecek olursanız; bazı yapay monolitler bulunduktan sonra ortadan kayboluyor. Aslında kimin koyduğunu bilmediğimiz gibi kimin aldığını da bilmiyoruz. Amacı ne? Ne için konuluyor? Ve asıl soru nasıl ortadan kayboluyorlar?

 

Monolit Nedir?

Monolit, yekpare taş veya kayadan meydana gelen, görünüşte dağ benzeri bir jeolojik veya teknolojik, büyük boyutlu bir kitledir. Monolitler, genel olarak sert ve katı metamorfik kayalardan oluşur. Monolitleri ortaya çıkaran etken ise erozyondur. Doğal ve yapay olarak ikiye ayrılır.

Yeryüzünde en büyük 3 monolit Meksika’da, Avustralya’da ve ABD’de bulunmakta. Bunun yanı sıra 3 metre boyunda 45 cm genişliğinde olan bu yapının kim tarafından yerleştirildiği bilinmemektedir.

UTAH’ta bulunan Monolit sonrasında kayboldu!

utah monolit

Utah'ta bir helikopter, yaban koyunlarının sayımını yaparken gizemli bir monolit gördü. Kayaların arasına yerleştirilen 3,6 metre yüksekliğindeki monoliti oraya kimin yerleştirdiğine dair bir bulguya rastlanmadı. Ortaya atılan başka bir iddia da monolitin sanatçılar tarafından ya da Stanley Kubrick'in yönettiği 1968 yapımı 2001: A Space Odyssey filmi sırasında yerleştirilmiş olabileceğiydi.

Göbeklitepe’de Bir Monolit

Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe'nin bulunduğu Örencik Mahallesi yakınlarındaki bir tarlada, 3 kenarı bulunan 3 metre uzunluğunda 45 santim genişliğinde metal blok bulundu. Araziye dikilen metal bloğu gören mahalleli, durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine bölgeye gelen jandarma ekipleri çevrede önlem alırken, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri de blokta inceleme yaptı.

Metal bloğun üzerindeki yazı Göktürk alfabesiyle yazılmış bir cümle ve çevirisi şu şekilde: “Ayı görmek istiyorsan gökyüzüne bak”.

göbeklitepe monolit

4 Şubat'ta bulunan gizemli monolitin 9 Şubat sabahı ortadan kaybolduğu bildirildi. Hala büyük bir gizem barındıran monolitin kimin tarafından yerleştirildiği bilinmediği gibi kimin tarafından nasıl alındığı da bilinmiyor. Haberler için takipte kalın.


Alize Kara

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Alize Kara..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.