Öğrenci Kariyeri Banner

Geleceğin Gözde Mesleklerinin Alanı: Yapay Zeka

Geleceğin Gözde Mesleklerinin Alanı: Yapay Zeka

İş dünyasının geleceği ile ilgili araştırmalar sürmekte. Çalışanların ve yöneticilerin katıldığı anketlerde bazı kavramlar ön plana çıkıyor: Yapay zekâ ve robotlar. Araştırmalar gösteriyor ki yeni iş rolleri ortaya çıkacak ve iş hayatı bugüne kadar olduğundan daha esnek hale gelecek.

Robotlar, uzun zamandan beri ekonomide önemli bir rol oynuyor. Citrix tarafından gerçekleştirilen bir ankette, katılımcıların %77'si yapay zekânın 15 yıl içinde karar alma süreçlerini destekleyeceğini ve üretkenliğin artmasına olanak sağlayacağını belirtti. Aynı zamanda katılımcıların %83'ü basit ancak zaman alan işlerin 2035 yılında tamamen otomatikleştirilmiş olacağına inanıyor. Buna karşılık ankete katılanların %79'u, bunu çalışanlara kendilerini geliştirmeleri için daha fazla alan sağlanmasında önemli bir ön koşul olarak görüyor.

Yeni iş rolleri yükselecek

Dijital dönüşüm sırasında, özellikle yapay zekânın geniş çaplı iş kayıplarına neden olabileceğine ilişkin yaygın bir endişe söz konusu. Her teknoloji devriminin aynı zamanda yeni iş fırsatları yarattığı ise genellikle unutuluyor. Ankete katılanlar, dijital dönüşüm devam ederken aşağıdaki yeni iş alanların ortaya çıkacağını belirtiyor:

  • Robot / Yapay Zekâ eğitmeni 
  • Sanal Gerçeklik yöneticisi 
  • İleri düzey veri bilimci 
  • Gizlilik ve güven yöneticileri 
  • Tasarım odaklı düşünme uzmanı 

Çalışma saatleri daha esnek hale getirilecek

Üretim süreçlerindeki artan otomasyon, insanların yapması gereken manuel çalışmanın giderek azalmasını sağlıyor. İşlerini yapmak için yalnızca bir bilgisayara ihtiyaç duyan çalışanlar, prensip olarak bunu internet bağlantısı olan herhangi bir yerden yapabilir. Bunu kabul eden ve çalışma kültürünü buna göre düzenleyen şirketler, çok daha geniş bir yetenek havuzuna erişebilir. Bu, yeni ve daha esnek çalışma modellerine olanak sağlıyor: Ankete katılanların %67'si, çalışanların ve şirketlerin birlikte esnek bir biçimde ve proje bazında çalıştığı, 'platform' adı verilen modelin yaygınlaşacağına inanıyor.

Yapay zekâ aracılığıyla üretkenlik ve büyüme yaşanacak

Ankete katılan üst düzey yöneticilerin %51'i, yeni teknolojinin çalışanları bundan öncesine kıyasla iki kat daha üretken hale getireceğini düşünüyor. Katılımcılara göre, yapay zekâ belirleyici bir rol oynayacak. Kişisel yardımcılar, öncelikle alışkanlıkları ve süreçleri öğrenerek ve ardından yinelenen görevleri kendileri üstlenerek gündelik yaşamda çalışanları destekleyebilir. Yapay zekâ ayrıca, çalışanın iş yükünü değerlendirebilir ve erken uyarı verebilir. Örneğin, verimsizliğin ilk belirtilerinde. Yapay zekâ, yalnızca çalışan üretkenliğini artırarak dolaylı biçimde değil, aynı zamanda kendi katma değeri aracılığıyla doğrudan da şirketin başarısına katkı sağlayabilir. Hatta ankete katılan üst düzey yöneticilerin %90'ı, şirketin gelecekteki büyümesinin önemli ölçüde yapay zekâ teknolojilerine yapılan yatırımlara bağlı olacağına inanıyor.

 

Özgün İçerik

 


Serap GÜREL

Yıldız Teknik Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.