Öğrenci Kariyeri Banner

Evinin Yanmasıyla Dünyanın En Çok Satan Oyununu Yaratan Adam: Will Wright

Evinin Yanmasıyla Dünyanın En Çok Satan Oyununu Yaratan Adam: Will Wright

20 Ocak 1960'ta dünyaya gelen Will Wright, Maxis'in kurucularından olan bir video oyunu tasarımcısı. Üniversitede en çok mimarlık (burayı aklınızda tutun), ekonomi, mekanik mühendisliği gibi derslere ilgi duyan Wright, sonradan bilgisayara ve robotiğe yöneldi.1984'te Commodore 64 için ilk oyununu yarattı: Raid on Bungeling Bay. Ama Wright oyunu oynarken bir şey farketti, oyun için adalar yaratmayı asıl oyunu oynamaktan daha çok sevmişti. Oynamaktan ziyade, inşa etmeyi daha zevkli buluyordu. 

İlk hit oyunu için birinci kurşun böylece atılmıştı: Simcity!

Wright oyunu  tasarlamaya başlasa da, yayımcı dahil olmak üzere, henüz çok şey eksikti. 1986 yılında bir partide Jeff Braun'la tanışan Wright, bir yıl sonra onunla beraber Maxis'i kurdu. 1989'da ise Maxis Simcity'i piyasaya sürdü, oyun oldukça başarılı karşılandı, zamanına göre ileride, orijinal ve yaratıcıydı. 

Simcity'den sonra oyunun bir sürü eklentileri ve spin-off'ları da piyasaya sürüldü, SimEarth (1990), SimAnt (1991), SimCity 2000 (1993) ve SimCopter (1996). Bu oyunların hiç biri Simcity'nin başarısnı geçmek bile değil, aynı başarıyı bile elde edemedi. Biri dışında. . .

The Sims!

Ama bu oyunun yaratılış sürecindeki fitil, Will Wright'ın uyanıp bir sabah kendi kendini Simcity'deki Simleri tasarlamak istemesiyle olmadı. Maalesef daha kötü bir olay bunu tetikledi. 1991'de ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Oakland şehrinde yaşanan bir ateş fırtınası sonucu, Wright evini kaybetti. Fakat kendi açıklamasına göre bu onu fazla sarsmamıştı, çünkü ailesine ve yakınlarına zarar gelmemişti. Evini kaybettikten sonra ihtiyaçlarını gözden geçirirken oyunun fikri aklına geldi. Wright kendi hayatını yeniden inşa ediyordu, ve bunun hakkında bir oyun yapmak onun ilgisini büyük ölçüde çekti. Wright hatta tecrübesini iyice yansıtmak için oyun sırasında evde yangın çıkmasını bile ekledi, ve The Sims oynayanlar bilir ki, o ateşleri söndürmek zordur. (Evet, bilerek zor yapıldı.) Mimariye ve inşa etmeye olan tutkusuyla evler yaratmaya da ağırlık verdi. Wright'ın oyuna taktığı ilk ad The Sims yerine Dollhouse, yani Bebek Evi'ydi.

(Oyunun yaratılış aşamasından bir görsel, 1995.)

(The Sims'in beta versiyonundan bir görsel, 1999.)

Wright oyunu Maxis'e ilk sunduğunda, iyi tepkiler almadı. Oynanabilir bir 'Bebek Evi' fikri onların hiç hoşuna gitmedi ve buna ek olarak oyunu 'kızlara uygun' olarak gördüler- ki bu 90'lı yılların sonunda büyük bir problemdi: Çünkü "Kızlar bilgisayar oyunları oynamazdı". Maxis bu sebeple oyuna çok az bir fon ayırdı. 

Ama 1997'de Maxis'i satın alan Electronic Arts her ne kadar oyuna çok ılımlı yaklaşmasa da, farklı düşünüyordu.

Electronic Arts, Simcity'nin başarısından sonra bir Sim franchise'ı kurma potansiyelini gördü ve oyuna bir şans verdi. Oyun, The Sims adıyla 4 Şubat 2000 tarihinde piyasaya sürüldü, ve Wright'ın yaptığı en büyük oyun oldu. Dünya çapında 200 milyon satıldı ve o zamanların en çok satılan bilgisiyar oyunu olan Myst'i geçip tüm zamanların en çok satılan bilgisayar oyunu oldu. Oyuna sonradan 7 eklenti paketi çıkarıldı: Livin' Large, House Party, Hot Date, Vacation, Unleashed, Superstar, Makin' Magic.

2004'te The Sims 2'nin de çıkışıyla, 2006 yılının sonunda The Sims franchise'ı Electronic Arts'a bir milyar gelir elde etmişti. Wright, franchise'ın sonraki oyunlarında birinci oyunda olduğu kadar bulunmasa da, yine de takımların başındaydı. En sonunda 2009'da EA'dan kendi şirketinin üzerinde çalışmak için ayrıldı.

Her ne kadar artık Wright The Sims üzerinde çalışmasa da, yaptıkları nesilleri etkiledi; hala da etkiliyor. The Sims ile sadece Sim'ler veya binalar yaratılmadı; aynı zamanda hikaye bazlı bir oyun oynama deneyimi yaratıldı. İnsanlar kalıpların dışına çıkarak Sim'lerine istedikleri her şeyi yaptırabiliyorlardı, limit yoktu. Ve belki de The Sims'i efsane yapan buydu: Bizi limitlerimizin dışına çıkaran bir simülasyon.

"Tasarladığım oyunları oyuncak olarak görüyorum, ve onların sunumunun çocukların kendi prensiplerini keşfedecekleri şekilde olmasını istiyorum." -Will Wright


 


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.