Öğrenci Kariyeri Banner

Multitasking Nedir?: Aynı Anda Birden Fazla İşle Uğraşmanız Size Zarar Veriyor Olabilir!

Multitasking Nedir?: Aynı Anda Birden Fazla İşle Uğraşmanız Size Zarar Veriyor Olabilir!

Çoğu iş için gerekliliklerden biri, çoklu görev yeteneğine sahip olmaktır. Peki bu, geliştirilmesi gereken bir yetenek mi yoksa günden güne bize zarar mı veriyor?

Multitasking Nedir?

soru işareti

Multitasking yani çoklu görev veya çoklu odaklanma, bir göreve odaklanıp diğerlerini takip ederek birden fazla sorumluluğu aynı anda yönetmek, bir görevden diğerine gidip gelmek gibi çok sayıda kafa karışıklığıdır. Farketmeden bile hayatımızın çoğu anında multitasking yapıyoruz. Örneğin, televizyon izlerken telefonla konuşmak, müzik dinlerken kitap okumak ve ders çalışmak gibi... Beynimiz, yeniyi ve kolayı sever, bu yüzden ders çalışırken yeni keşfettiğiniz o müziğe odaklanacak ve dersinize yeterince konsantre olmanızı engelleyecektir.

Yararlı Mı Zararlı Mı? Nereden Baktığına Bağlı

multitasking

Yararlarını ve zararlarını sizin için maddeler haline getirdim, belki bu dünya düzeninde bundan kaçamayız ama sadece zorunlu yerlerde kullanmak bile bir başlangıç. Ayrıca çoklu görevin ne zaman kötü bir fikir olduğunu bilmek de önemlidir. Her seferinde tek bir şey üzerinde çalışmanız gereken belirli işler ve görevler vardır.

  • Birikmiş işleriniz varsa çoklu odaklanma ile kısa zamanda halledebilirsiniz. Bu durum veriminizi azaltabilir. Bir işe ayıracağınız konsantrasyonu ve ilgiyi böleceğiniz için hata yapma payınız artar.
  • Birçok işin aynı anda ve tek bir kişi tarafından yapılması para tasarrufu sağlar. Bu yüzden iş hayatında, maalesef, kullanmanız gereken bir yöntem olacak. İş hayatındaki stresimizin en büyük sebeplerinden biri çoklu görev yapma zorunluluğudur.

  • Çoklu görev üretkenliği artırır çünkü daha kısa sürede daha fazlasını başarabilirsiniz. Gün içinde ne kadar çok iş başarırsan, o kadar üretkensin.

  • Bir işi tam bitirmek yerine birden fazla işi yarım yarım bitirmeye yönelirsiniz. Bu durum başarı getireceği gibi başarısız olmanıza da sebep olabilir.

  • Belki de en önemli madde. Beynimizde kalıcı hasar bırakıyor olabilir. Araştırmacılara göre multitasking IQ'nuzu düşürüyor ve hafıza kaybına neden olabiliyor.

İş Ve Okul Hayatında Multitasking

mail

Özellikle iş ve okul hayatının birçok alanında bunu kullanırız. Hatta bunu bir yetenek olarak duymuş olmanız çok muhtemeldir. Fakat araştırmalara göre çok da faydalı değil. İş ve okul hayatındaki yoğunlukla başa çıkmak için bu yönteme başvurmak zorundayız belki ama en azından özel hayatımızdan uzak tutmak için sizlere birkaç tüyo derledim.

  • En önemlisiyle başlayalım. Plan yapın. Planlı olmak iş yığılmalarını azaltır. Bu sayede çoklu görev yapmak zorunda kalmazsınız. Planlarınızı günlük yapmaya da özen gösterin. Çünkü günlük planlar, gün içindeki yapacağınız işleri size en az hata paıyıyla gösterir.
  • İşlerinizi planlarken üç başlığa ayırın. Acil ve önemli, acil değil ve önemli, acil ve önemli değil. Bu yöntemle de iş yığılmalarından ve stresten kaçınabilirsiniz.

  • Posta kutunuzun kontolünü günde en fazla üç kere olacak şekilde ayarlayın. Farkında bile olmasak günün her saatinde gelen maillere bakmak çok zararlı. Olabildiğince belli bir saate toplayıp tek seferde bakmak iyi bir yöntem olabilir.

  • Cep telefonunuzu kapatmak da tüm bildirimler ve dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durmanıza yardımcı olabilir.

  • Bu durumun farkına varmak da, gerekmedikçe çoklu odaklanmadan kaçınmamızı sağlar. Örneğin gündelik yaşamınızda telefon ile konuşurken televizyonu kapatabilirsiniz ya da kitap okurken daha sakin müzikler dinlemek veya, dikkatinizi çok dağıtıyorsa, hiç dinlememek gibi..


Sıla Beril Bakan

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.