Öğrenci Kariyeri Banner

Etkili ve Akıcı Konuşmanın 7 Yolu

Etkili ve Akıcı Konuşmanın 7 Yolu

Duygu ve düşüncelerimizi karşımızdaki kişiye ifade ederken en çok sözcüklerden yardım alırız. Bu sözcükleri aktarırken ne kadar akıcı ve etkili konuşursak kendimizi o kadar iyi ifade etmiş oluruz. 

Etkili ve akıcı bir konuşma ile iletişimdeki gücümüz bizi hem özel hayatımızda hem de iş hayatında başarılı olmamızı sağlayacak. Peki nasıl etkili ve akıcı konuşuruz ? Bu içeriğimizde 7 alt başlık halinde etkili ve akıcı konuşmanın yollarını inceleyeceğiz.

1. Kitap Oku

Hangi dilde akıcı konuşmak istiyorsanız o dilde okuyacağınız kitaplar, hem içinizden kelimeleri telafuz ederken sizi geliştirirken hem de kelime dağarcığınızın artmasını sağlayacaktır. Özellikle kitap okuduğunuz zamanın bir kısmını sesli okuma yaparak geçirirseniz düzenli çalışmaların sonucu ne kadar ilerlediğinizi göreceksiniz.

2. Dudakları Çalıştır

Dudakları çalıştırmak akıcı konuşmanın en önemli olan yeridir. Sözcükler dudaklardan ne kadar iyi çıkarsa telafuz o kadar iyi olur. Sesli kitap okuma esnasında okumanızı bir tık daha ileri götürerek ağzınızda kalemle sesli kitap okuyabilir, tekerlemeleri okuyarak da dudaklarınızı çalıştırabilirsiniz.

3. Kelime Hazneni Büyüt

Kelime hazneniz ne kadar geniş olursa kendinizi o kadar iyi ifade edersiniz. Daha çok kelimeye hakim olmak için bulmaca çözebilir, ya da bulmacaya benzer oyunları telefonunuzda oynayabilirsiniz.

4. Ses Tonu

Karşınızdakinin sizi daha iyi dinlemesini sağlayabilmek için ses tonunuzun nerede yükseliceğini ve nerede alçalacağını bilmeniz gerekir.  Monoton bir tonda anlattıklarınız bir yerden sonra karşınızdakini sıkarken, ses tonunuzu doğru zamanlarda ayarlamanız etkili bir konuşma yapmanızı sağlayacaktır.

5. Sade ve Anlaşılır Ol

Kelime haznenizi geliştirmeniz gerektiğini böylelikle kendinizi daha iyi ifade edebileceğinizi söylemiştik ama burada dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var. Eğer karşısınızdaki kişi tarafından kullandığınız kelimeler anlaşılmazsa ya da çok fazla kelime kullanırsanız karşınızdaki kişiyi konudan uzaklaştırırsınız. Bu yüzden sade ve anlaşılır konuşmak sohbetinizin kalitesini artıracaktır.

6. Jest ve Mimikler

Jest ve mimiklerle konuşmanı destekleyerek karşındaki kişinin duygu ve düşüncelerini daha iyi anlamasını sağlayabilirsin. Eğer büyük hareketler büyük jestler yaparsan tam tersi bir etki yaratabilirsin. Bu yüzden ayna karşısında pratik yapabilir, jest ve mimiklerini yaparken nasıl bir duygu aktardığını görebilirsin. 

7. Çevren Seni Yansıtır

Bu kural hayatta her şeye uyarlanabildiği gibi burayada uyarlanabilir. Çevren düzgün ve akıcı konuşan insanlardan oluşursa sen de etkili ve akıcı konuşmaya başlarsın.

Özgün İçerik


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.