Öğrenci Kariyeri Banner

Etkili Bir Konuşma İçin 9 Teknik!

Etkili Bir Konuşma İçin 9 Teknik!

İnsanlarla kaliteli bir ilişki kurmak için en önemli yol konuşmaktır. Çoğu insan konuşabilse de, sadece birkaç kişi konuştuklarında pürüzsüz ve kusursuzdur. Bir cümleyi nasıl söylediğiniz oldukça önemlidir. Konuşurken kullandığınız kelimeler, beden diliniz ve sesiniz önemli bir yere sahiptir. Etkili konuşmanın 9 yolunu sizler için derledik.

1- Hazırlık Yapın

Topluluk önünde en önemli konuşma tekniklerinden biri genellikle en çok gözden kaçan uygulamalardan biridir. Bir hazırlık yapmadan etkili bir konuşma yapabileceğinize inanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Topluluk önünde konuşma başarısızlığından kaçınmanın en hızlı yollarından biri, gerçekten bilmediğiniz ve uygulamadığınız bir konuşma yapmaya çalışmaktır.

2- Yavaş Konuşun

İyi bir konuşan konuşurken acele etmez. Dünyada her zaman varmış gibi davranır. Bu onu konuşmanın merkezi haline getirir. 

3- Göz Teması Kurun

Çoğu insan konuşurken göz teması kurmaktan çekinir. Göz teması kurmak karşımızdaki kişilere etkileşime olan güven ve ilgiyi iletecektir.

4- Ayrıntılara Önem Verin

İyi konuşma becerisine sahip insanlar, ortalama bir kişinin fark etmediği şeyleri fark etme ve bu ayrıntıları konuşmaya getirme eğilimindedir.

5- Ses Tonunuzu Ayarlayın

Herkesin sizi duyabileceği şekilde konuşun. Dinleyicilerin dikkatini bir konuşmanın belirli bölümlerine çekmek için ses düzeyini bazen daha yüksek, bazen daha yumuşak şekilde değiştirmeyi deneyin.

6- Duygularınızı İfade Edin

Duyguları ve özellikle yabancılarla, bazı şeylerin kendilerini nasıl hissettirdiği hakkında rahatça konuşabilen bir kişiyle tanışmak çok nadirdir. Gerçekler hakkındaki duygularınızı ifade edin. 

7- İlginç Bilgiler Sunun

İyi bir konuşmacı olmak için insanların bilmediği ve merak uyandıracak bilgiler edinin. Psikoloji veya sosyoloji gibi alanlara ilişkin bilgi sahibi olmak ve bu bilgileri bir konuşmada doğru anlarda ortaya çıkarmak iyidir.

8- Kelime Seçimini Doğru Yapın

Sorunsuz konuşma yeteneğinin, duygularınızı veya düşüncelerinizi iletmek için kesin kelimeleri seçmeyle ilgisi vardır. Kelime dağarcığınızı sürekli geliştirin ve mümkün olduğunca doğru bir şekilde iletişim kurun.

9- Kısa ve Net Olun

Konuşurken çok uzun cümleler kullanmak her zaman iyi değildir. Kelimeleri boşa harcamamalısınız. Kısa ve anlaşılır bir şekilde konuşmak size zaman kazandırır.

Kaynak

 


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.