Öğrenci Kariyeri Banner

Ekran Yorgunluğuna Karşı 5 İpucu

Ekran Yorgunluğuna Karşı 5 İpucu

Hayatlarımız evlerimize taşındığından beri günler haftaları, haftalar ayları, aylar da neredeyse bir yılı kovaladı. Bu süre içinde okul olsun, iş olsun, boş vakit olsun; bir çoğumuz ekran önünde fazlasıyla zaman geçiriyoruz. Haliyle bu bizim normalimiz olmadığından, bu durum bizi hem fiziksel hem de ruhsal olarak yorabilir. Fazla ekrana bakmaktan dolayı gözlerde bulanıklık ve yorgunluk, sırt, boyun, baş ağrıları, stres, kaygı ve çok daha fazla soruna rastlanabilir.

Peki ne yapabiliriz?

 

1. Ekran Sürenizin Farkında Olun

ekran zamanı

Hem çalışırken hem de başka zamanlarda, sadece bilgisayar ekranı olmamak üzere bir günde ekran başında geçirdiğiniz ortalama zamanı belirleyin. Etkisi kişiden kişiye değişecek olsa da, size bu yorgunluğu veren süreyi bilmeniz kendinizi gerektiğinde kısıtlamanıza yardımcı olacaktır. Bilgisayar karşısında iş biraz başa düşse de, mobil platformda size ekran zamanı konusunda yardımcı olabilecek bir sürü uygulama bulunuyor.

 

2. Sık Molalar Verin

ekran molası

Her ne kadar ekran önünde çalışırken zamanın nasıl geçtiğini anlamak zor olsa da, bu gözlerimizin yorgunluğunu azaltmıyor. Bu sebeple 20-30 dakikalık aralıklar da birkaç dakikalık aralar vermek gözlerinize yardımcı olacaktır. Ekrandan uzaklaşıp biraz yürümek, uzak mesafelere bakmak, hava almak hem gözlerdeki yorgunluğa hem de size iyi gelecektir.

 

3. Bir Minimum Belirleyin

ekran süresi

Bilgisayar önünde çalışmanız, toplantılara ve derslere girmeniz zorunlu olabilir; ama kabul edelim, bilgisayarları sadece zorunlu olduğumuzda kullanmıyoruz. Bu nedenle günlük bir minimum belirleyin. Zorunlu olduğunuz zamanlar dışında ekranlara bakmayın veya bakma zamanınızı kısıtlayın. Kendinizi ekrana bakarak oyalanmak isterken bulursanız, uğraşacak başka bir şey bulmanız veya hobilerinize yönelmeniz güzel bir çözüm olacaktır.

 

4. Uyku Öncesi Rutini Oluşturun

Uyku Öncesi Rutini Oluşturun

Bu gibi problemlere çözüm yolları ararken sakın uyumadan ‘beş dakikacık’ telefonunuza bakmaya devam etmeyin. 21.Yüzyılda sırf bilgisayardan veya televizyondan uzaksınız diye ekrana bakmıyor olmuyorsunuz. Bu sebeple kendinizde içinde telefon barındırmayan bir uyku öncesi rutini oluşturun ve bu alışkanlığı oturtun. Ek olarak eğer uyku problemleri yaşıyor iseniz, ki ekrana bakmak bu problemi devam ettirir, rutine alıştıkça aynı zamanda kendinize bir uyku düzeni de kuruyor olacaksınız çünkü böylece vücudunuza uyku vaktinin geldiğini belirtirsiniz.

5. Bütün İşlerinizi Bir Güne Koymayın

Bütün İşlerinizi Bir Güne Koymayın

Eğer bilgisayar ile çok çalışıyorsanız, işlerinizi erteleyip bir güne sığdırmayın. Bu hem ruhsal hem de fiziksel sağlınıza uzun vadede zarar veren bir alışkanlık olur. İşlerinizi ertelemeyip, olabildiğince bölmeye; birkaç güne, haftaya sığdırmaya çalışın. Böylece uzun saatler ekrana bakmak zorunda kalmazsınız.

Teknolojiyi nasıl kendimiz kullanışlı hale getiriyorsak, onu sağlıklı kullanmak da bizim elimizde. Özellikle bu hassas zamanlarda, bize lazım olan en son şeylerin gelecek sağlık sorunları olduğunu hatırlamakta fayda var.

 

Bakmanız gereken bir diğer içeriğimiz:

Güncel Hastalığımız: Dijital Göz Yorgunluğu

 

 


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.