Öğrenci Kariyeri Banner

Duygusal Zekânızı Geliştirmek İçin Bu 4 Temel Bileşenin Farkına Varın!

Duygusal Zekânızı Geliştirmek İçin Bu 4 Temel Bileşenin Farkına Varın!

EQ (duygusal zekâ) stresi azaltmak, etkili bir şekilde iletişim kurmak, başkalarıyla empati kurmak, zorlukların üstesinden gelmek ve çatışmayı yatıştırmak için kendi duygularınızı olumlu şekillerde anlama, kullanma ve yönetme becerisidir. Duygusal zekâ, daha güçlü ilişkiler kurmanıza, okulda ve işte başarılı olmanıza, kariyer ve kişisel hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur. Ayrıca duygularınızla bağlantı kurmanıza, niyeti eyleme dönüştürmenize ve sizin için en önemli olan şeyler hakkında bilinçli kararlar vermenize yardımcı olabilir.

Duygusal becerilerinizi daha iyi anlamak için atmanız gereken ilk adım, kendinizi duygusal zekanın dört temel bileşenine alıştırmaktır.

1. Öz Farkındalık

eq 1

Öz farkındalık, duygusal zekanın diğer tüm bileşenlerinin temeli olarak kabul edilir. Hissettiklerinizin farkında olmak, içinizdeki duyguların bilincinde olmak demektir.

Duygularıyla temas halinde olan insanlar kendi hayatlarına daha iyi rehberlik edebilirler. 

Yüksek düzeyde öz farkındalığa sahip olanlar, 'içgüdülerine' güvenmeyi öğrenirler.  Ekip üyelerinin etkili bir şekilde etkileşimde bulunmak ve başkalarındaki duyguları takdir etmek için duygularıyla temas halinde olmaları gerekir. Sorunlar ortaya çıktığında kimin hatalı olduğuna dair cevaplar her zaman net değildir. Bu durumlarda ekip üyeleri kendi duygularına ve sezgilerine güvenmek zorundadır.

 

2. Öz Yönetim

eq 2

Öz yönetim, duyguları yönetmede duygusal zekanın ikinci anahtar bileşenidir. Operasyonel olarak bu, ekip üyelerinin kendi ruh hallerini dengeleyebilmeleri gerektiği anlamına gelir. Böylece endişe, korku veya öfke, yapılması gerekenlerin önüne geçmez.

Duygularını yönetebilenler, net düşünebildikleri için daha iyi performans gösterirler. Duyguları yönetmek, onları bastırmak veya inkâr etmek anlamına gelmez, onları anlamak ve bu anlayışı durumlarla verimli bir şekilde başa çıkmak için kullanmak anlamına gelir. Ekip üyeleri önce bir ruh halini veya duyguyu tanımalı, bunun ne anlama geldiğini ve onları nasıl etkilediğini düşünmeli ve sonra nasıl davranacaklarını seçmelidir.

 

3. Sosyal Farkındalık

eq 3

Sosyal farkındalık, başkalarının sizinle iletişim kurmak için sürekli olarak kullandıkları çoğunlukla sözlü olmayan ipuçlarını tanımanızı ve yorumlamanızı sağlar. Bu ipuçları, başkalarının gerçekte nasıl hissettiğini, duygusal durumlarının an be an nasıl değiştiğini ve onlar için gerçekten neyin önemli olduğunu bilmenize olanak tanır.

 

4. İlişki Yönetimi

eq 4

Duygusal zekanın son bileşeni, başkalarıyla bağlantı kurma, olumlu ilişkiler kurma, başkalarının duygularına yanıt verme ve takımdaki diğer üyeleri etkileme becerisidir.

İlişki yönetimi, ekibinizin içindeki ve dışındaki kişilerle ilişkilerin belirlenmesi, analizi ve yönetiminin yanı sıra onların gelişimini içerir. Başarılı bir şekilde müzakere etmek, çatışmaları çözmek ve başkalarıyla ortak bir hedef doğrultusunda çalışmak da hayati önem taşır.


Sıla Beril Bakan

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.