Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyayı İyilik Kurtaracak!

Dünyayı İyilik Kurtaracak!

Bugün girişimciliğe farklı bir pencereden bakmak amacıyla "Güçlü İyilik"le güzel bir röportajımızı paylaşacağız. Sosyal girişim olan "Güçlü İyilik"in hikayesini gelin hep birlikte öğrenelim.

 

1. Bize Güçlü İyilik’i biraz anlatır mısınız?

sosyal girişim
Güçlü İyilik, sürekli kötülerin anlatıldığı bu dünyada dijitalin gücüne iyiliği entegre ederek farkındalık içerikleri üreten, toplum psikolojilerini güçlendirmek için çalışan, daha yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda iyilik görevleri tasarlayan bir sosyal girişimdir.

Başka bir şekilde ifade etmem de gerekirse 32 ilde 200 gönüllü güçlü yüreğimiz ile bugün TUBİTAK tarafından ulusal sosyal girişimcilik ödülü ile ödüllendirilmiş aynı hayallere inanan kocaman bir aileyiz.

 

2. Güçlü İyilik ‘in çıkış noktası neydi?

fikir
Bana çocukken sorulmuş çarpıcı bir soru Güçlü İyilik ’in çıkış noktası oldu. Küçük bir çocukken bir gün öğretmenim sınıfa geldi ve o zamanlar adı sıkça haberlerde geçen Münevver Karabulut cinayetinden bahsetti. Daha sonra sınıfa “Çocuklar siz katili tanıyor musunuz?” diye sordu. Sınıfta bütün eller havada. Yaşımız küçüktü fakat cinayeti tüm detayları ile biliyorduk. Daha sonra öğretmenimiz “Toplumsal fayda sağlayan iyi bir insanın adını söyleyin.” dedi, kalkan bütün eller indi. “Vatanı için şehit olan bir askerin adını söyleyin.” dedi kalkan bütün eller indi.


2017 yılında bu yola çıkmadan önce üzerinden yıllar geçmesine rağmen benim yaşımdaki çocuklara gidip aynı soruyu sorsam aynı şekilde yanıt alacağımı iddia ettim ve ekip arkadaşlarımla bir sosyal deney tasarladık. Sosyal deneyimizde çocukların önündeki fotoğraflarda katiller varken bazı fotoğraflarda ise onlara örnek olabilecek iyi insanlar vardı. Çocuklar katillerin gittikleri okulları dahi bilirken iyi insanlardan haberdar değillerdi. Değişimi yaratmak için gerekli farkındalık burada doğdu. Amacımız adını “Kötülüklere karşı Güçlü İyilikler vermek” sloganından aldı ve Güçlü İyilik başlamış oldu.

Sosyal deneyi buradan izleyebilirsiniz.
 

3. Amaçlarınız neler? Ne yapmak istiyorsunuz?

Güçlü İyilik, logosundaki yoncanın 3 yaprağının da temsil ettiği 3 amaç için çalışıyor. İlk amacımız “İyiliği Yaymak”. Bu amaçla her gün iyilik haberlerini insanlara ulaştırıyor ve toplum psikolojilerini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu haberler motivasyonu güçlü tutarken birçok insana da ilham kaynağı oluyor. İkinci amacımız “Farkındalık Uyandırmak”. Çünkü biliyoruz ki her değişim farkındalık ile başlar. Bu amaçla sosyal deneyler çekiyor, sosyal ölçümler yapıyoruz. Üçüncü amacımız da “İyilik için Harekete Geçmek”. Bu sebeple Anadolu’da kurduğumuz yerel saha ekiplerimiz ile birlikte sürdürülebilir küresel amaçlar doğrultusunda sosyal girişim projeleri tasarlıyoruz.
 

4.Etkinliklerinizden bahseder misiniz?

güçlü iyilik

Elbette. 3 yıllık koca bir serüveni buraya sığdırmak mümkün değil ama birkaç tanesinden bahsetmek isterim. Bütün etkinliklerimizi incelemek isteyenleri www.gucluiyilik.com adresine beklerim.

Tüm projelerimiz ‘desing thinking’ tekniğini kendi ihtiyaçlar doğrultusunda pivot ettiğimiz bir atölyeden çıkıyor. Yani ekibimiz problem, çözüm ve tasarım aşamalarından oluşan detaylı bir süreçten sonra küresel amaçlar doğrultusunda bu projeleri yapıyor.

Erzurum’da yürüttüğümüz bir projemizde mimarlık ofisleri için bir iyilik görevi hazırladık. Yıl boyu mobilyalardan kalan artık tahta parçalarını topladık ve bunlardan kedi evi yaptık. Zorlu hava koşulları için Erzurum’a hatta Ağrı’ya kadar ulaştırdık.

Dezavantajlı bölgedeki çocukların hayallerini güçlendirmek için Güçlü Hayaller Atölyesi kuruyor ve üniversite öğrencisi ekibimiz ile birlikte demo mesleki eğitimler veriyoruz. Çocukların yüreğine dokunabilmek her zaman en büyük gayemiz.


Dönüşüm Muhteşem Olacak adlı bir geri dönüşüm projemiz var. Elektronik atıkları içindeki değerli madenleri de ayrıştırarak dönüştürüyor elde edilen gelir ile dezavantajlı bölgedeki okullarda kitaba dönüştürüyoruz. Yani bugün verdiğiniz bozuk bir şarj aleti sizin adınıza bir çocuğun kitap kahramanına dönüşüyor.

Son olarak da farklı bir alandan da bir örnek vermek istersem Sosyal Girişim Zirvemizi anlatabilirim. Girişimcilik henüz Türkiye’de yeni iken Sosyal Girişimcilik kavramı bir hayli geriden geliyor. Bunu Anadolu’da yaygınlaştırabilmek, başarılı örnekleri yakından tanıtabilmek amaçlı Sosyal Girişim Zirvesi düzenledik. Katılımcıların %98 ilk defa böyle bir organizasyona katılıyordu. Ulusal bu konferansta eğitimler, atölyeler düzenlerken sosyal girişimcilik farkındalığını da artırmış olduk.
 

5. Sizin için girişimcilik ne demek?


Aslına bakarsak her girişim bir ihtiyaca ya da probleme yanıt vermeli. Bu belki insanların küresel iletişimini sağlayan Facebook olur belki de insanların evine 10 dakikada yemek ulaştıran Getir. Fark etmez; hepsi doğru belirlenmiş bir ihtiyacın ya da problemini karşılar. Bu sebeple bence girişimcilik Problemleri veya ihtiyaçları yarınları da düşünerek sürdürülebilir şekilde çözmek demek. Sürdürülebilirlik diyorum çünkü Dünya’da milyonlarca girişim var ve kurulmaya devam ediyor. Bizim bildiklerimiz ise yalnızca sürdürülebilirliği yakalamış olanlar.

Fakat ben kendimi sosyal girişimci olarak tanımlıyorum. Çünkü bir problemi çözmek de ne kadar fayda olsa da yaptığınız işin kendisi de artık günümüz dünyasında fayda yaratabilmeli. Sosyal girişimler sivil toplumun faydası ile şirketlerin iş modelini birleştiren harika bir karma model oluşturuyor. Dünyanın buna ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

6. İnsanların sizi neden tanıması lazım, tek bir cümleyle açıklayabilir misiniz?

Biz iyilerin, kötüler kadar karizmatik olduğu bir dünya hayal ediyoruz ve bu hayalin en büyük ihtiyacı da daha fazla güçlü yürek ile birlikte inanmak.


Alize Kara

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Alize Kara..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.