Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın Her Yerinden 10 Yılbaşı Geleneği

Dünyanın Her Yerinden 10 Yılbaşı Geleneği

Geride bıraktığımız yılda ne yaşanmış olursa olsun, yeni yıl her zaman yeni umutlar demektir. Yılbaşında hediyeleşmek, çam ağacı süslemek, kurabiyeler pişirmek gibi ortak bir çok aktivite olsa da, dünyanın dört bir yanında bu günü kutlamak için çok farklı gelenekler vardır. İşte sizin için Avusturya'dan Finlandiya'ya 10 yeni yıl geleneği.

1.İsveç

Eski pagan kutlamalarından kalan "Yule Keçisi" 1966'dan sonra "Gavle Keçisi" olarak anılmaya başlandı. 42 fit yüksekliğinde, 23 fit genişliğinde ve 3,6 ton ağırlığında olan ve samandan yapılan bu devasa keçi her yıl aynı yere  inşa edilir ve insanlar bu keçiyi yeni yılın bir sembolü olarak görürler. Öyle ki evlerinde süs olarak bile dekoratif amaçlı kullanırlar. 

2.Japonya

kfcinjapan

Japonya'da halk bir aile yemeği için masada toplanmak yerine, fast food restotantı olan KFC'e giderler. 1974 yılındaki harika bir pazarlama stratejisi sonrası başlayan bu geleneği sürdürebilmek için, insanlar aylar öncesinden rezervasyon yaptırıyorlar.  

3.Finlandiya

finyilbasi

 Fin aileleri için noel sabahlarında tıpkı sütlaça benzeyen, üzerine tarçın, süt veya tereyağı konulmuş pirinç ve sütten yapılmış bir yulaf lapası yemek oldukça gelenekseldir. Bu pudinglerden birine badem konulur ve bu badem tabağına denk gelen kişi gecenin kazananı olur. Günün sonunda ise saunada birlikte ısınmak oldukça önemlidir.

4.Danimarka

noeldenmark

Danimarka'da yılbaşı zamanı evler, koruma sağladığına inanılan batıl inançlı "nisser" karakterleriyle dekore edilmiştir. Bu nisserlerle beraber Danimarkalı aileler Noel ağaçlarını odanın ortasına koyar ve ilahiler söylerken etrafında dans ederler.

5.Norveç

norwayyeniyil

Norveç'te julebord adı verilen Noel sezonu 3 Aralık'ta başlıyor ve bu tarihten sonra vakitlerini yerel barlarda ve restoranlarda geçiriyorlar. Ayrıca aileler 23 Aralık'ta Küçük Noel'i kutluyor ve ağaç süslemeyi, zencefilli bir ev yapmayı ve risengrynsgrøt (sıcak sütlaç) yemeyi içeren kendi küçük ritüellerini yerine getiriyorlar. 

6.İrlanda

irlanda

İrlandalılar, yılbaşı döneminde gece boyunca pencere önlerine uzun kırmızı bir mum bırakırlar. Bu da tatil sezonu için sıcaklığın ve barınağın hoş bir sembolüdür. Ayrıca İrlanda'daki geleneksel Noel yemekleri genellikle ev yapımı kaz kızartması, sebzeler, kızılcıklar ve patatesleri içerir.

7.Polonya

polonyayilbasi

Polonya'da Noel arifesinde, birçok aile oplatek adını verdikleri mayasız bir dini gofreti paylaşırlar ve birbirlerine Mutlu Noeller dilerler. Bu günlerde akşam yemeği oldukça geç saatte yenir ve davet edilmeyen birinin gelme ihtimaline karşın, masada her zaman fazladan tabak bulunur.

8.Hollanda

holland

Sinterklaas, çocuklar tarafından uzun beyaz sakalı, kırmızı pelerin ve kırmızı gönyesi ile tanınan Aziz Nicholas'ın Hollandalı adıdır. Çocuklar bacanın yanına veya arka kapıya bir ayakkabı koyarlar ve Noel sabahı uyandıklarında bu ayakkabıların içinde zencefilli kurabiye, badem ezmesi ve çikolata harfleri gibi ikramlar bulurlar.

9.Avusturya

avusturya

Avusturya gibi Alp ülkeleri, 6 Aralık'ta Krampus adlı şeytana benzeyen bir yaratığın Aziz Nikolaos şenliklerine katıldığına inanırlar. Çocuklardan iyi ve kötü davranışlarının bir listesi istenir ve cevaplarına göre iyi çocuklar tatlılar, elmalar ve fındıklarla ödüllendirilirken kötü çocuklar Krampus'un Noel sabahında geleceğiyle dolu hikayelerle korkutulurlar.

10.Meksika

meksika

Yeni yıl zamanında Meksika'daki kilise üyeleri, Noel hikayesini yeniden anlatmak için Pastorelas adını verdikleri "Çoban Oyunları"nı sergilerler. Ayrıca  Meksika'da Noel sezonu Aralık ayı başında Meryem ve Yusuf'un yolculuğunu yeniden canlandıran dini bir yürüyüş olan Las Posadas ile başlar.

 

Siz de yeni yılda sevdiklerinizi mutlu edin!: Yılbaşı İçin En Güzel Hediye Önerileri

Özgün İçerik


Ezgi Nur Budak

MEF Üniversitesi-Psikoloji

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.