Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya Tarihine Geçen Dolandırıcı Elizabeth Holmes'ün Cezası Belli Oldu!

Dünya Tarihine Geçen Dolandırıcı Elizabeth Holmes'ün Cezası Belli Oldu!

2015 yılında Forbes tarafından "dünyanın en genç kadın milyarder ünvanı" nı alan, kurduğu şirketin değeri 9 milyar dolara ulaşan Elizabeth Holmes’un 4 yıldır süren dolandırıcılık davasında cezası kararlaştırıldı.

Elizabeth Holmes 2003 yılında kurduğu sağlık teknolojileri şirketi Theranos ile yeni nesil kan testi teknolojisi geliştirdiğini söyleyip milyonlarca dolar yatırım aldı. Ancak işin gerçeği 2015 yılında ortaya çıktı: Ortada ne kan testi vardı ne de çalışmalar gerçekti. 

Tüm operasyonun büyük bir dolandırıcılık vakası olduğunun anlaşılması üzerine 2018 yılında ilginç bir şekilde kapanan Theranos'un kurucusu Elizabeth Holmes, Dünya tarihine geçen dolandırıcılıkla kişisel servetini 2015'te 4,5 milyar dolara çıkarmıştı. Holmes'ün yargılandığı dava sonuçladı ve hapis cezasına çarptırıldı.

Toplam 11 Yıl Hapis Cezası Aldı!

Elizabeth Holmes’ün davasını yöneten ABD Bölge Mahkemesi hakimi Edward Davila, dün görülen son celse ile birlikte 2010'ların milyarderi Elizabeth Holmes’ün cezasını karara bağladı. Holmes, 135 ay, yani 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

27 Nisan tarihinde teslim olma çağrısı yapılan Holmes, savunması sırasında ağlayarak “Theranos’u çok sevdim. Benim hayatımın çalışmasıydı. İş ekibim benim her şeyimdi. Hatalarımdan dolayı bitap hâldeyim. Çok özür dilerim. Şirketimi kurmak için her şeyimi vermiştim” diye konuştu. Holmes’ün avukat ekibi, bu savunma üzerine kendisinin en fazla 18 ay ceza alacağını düşünüyorlardı. Ancak ceza, hakim tarafından 135 ay olarak belirlendi.

Elizabeth Holmes Kimdir?

Amerikalı dolandırıcı Elizabeth Anne Holmes, kurmuş olduğu sağlık teknolojileri şireti Theranos ile birlikte parmak ucundan iğne ile alınmış az miktarda bir kan ile kan testi yapabilen bir test kiti geliştirdiklerini açıklamıştı. Bu buluş, kan testi için bir devrim niteliği taşıyordu.

2015 yılında elde ettiği yatırımcılar, gelirler ve bağışlar ile Theranos şirketinin değeri, Forbes’a göre 9 milyar dolar olmuştu. Bu şekilde Elizabeth Holmes, en genç kadın milyarder ilan edilmişti. Aynı yıl birkaç araştırmacı gazeteci, Theranos’un ‘kan testinde devrim yaptık’ iddialarını çürütecek skandallar ortaya çıkarmaya başladı ve Theranos’un yatırımcıları ve hükümeti yanlış yönlendirdiğini belirlediler.

Bu iddialar sonucunda açılan soruşturmalar kapsamında Theranos, 2018 yılında kapandı ve o dönemden beri süren Holmes’ün davası bu yıl sonuçlandı.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.