Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya Tarihine Damga Vuran Yazar: Emile Zola Kimdir?

Dünya Tarihine Damga Vuran Yazar: Emile Zola Kimdir?

Farklı türlerde edebiyata kazandırdığı eserlerle dünya tarihine damga vuran yazarlardan biri olan Zola, usta dili, mükemmel olay örgüsü ve eşsiz bir akıcılıkla yazdığı romanlarından en az birini mutlaka okumuş ya da duymuşsunuzdur.

Emile Zola’nın böylesine büyük bir şöhreti yakalaması ise şans değildi. Yazdığı tüm eserlerde müthiş bir birikimi, keskin aklı ve olağanüstü yeteneği görmemek neredeyse imkansız.

Zola, edebiyat dünyasına çiçekli bahçelerden geçerek gelmemiş, dünyaya damgasını vurmuş çoğu yazar gibi o da oldukça zorlu yollardan geçmiş.

Zor Şartlar Altında Geçen Çocukluğu

Tam ismi Emile Edouard Charles Antoine Zola olan ünlü yazar, 2 Nisan 1840 yılında oldukça fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Paris doğumlu olan Zola, çocukluk yıllarını zorlu şartlar altında geçirdi. Babası mühendis, annesi ise çalışmıyordu.

Emile Zola; Dumas, Eugène Sue, Paul Feval gibi isimleri okul çağında öğrendi. Bu yazarlar Zola’nın en sevdikleri arasındaydı. İlerleyen zamanlarda ise Victor Hugo’yu keşfetti ve onun eserlerini okudukça kendisine hayran kaldı.

Eğitim hayatında başarısız olduğu sınavlar nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. İşsiz kaldığı dönemde 1862’de yeni kurulan Hachette yayınevinde memur olarak göreve başladı. Memurluk görevini devam ettirirken bir yandan da bazı gazeteler ve dergilerde edebiyat eleştirileri yayınladı.

Dünyayı Natüralist Kavramıyla Tanıştırdı

İlk romanı olan “La Confession de Claude” (Claude’nin İtirafı) 1865 yılında basıldı. Edebiyat dünyasında ilk başarısını 1867’de yayımladığı Therese Raquin adlı romanla birlikte yakaladı. Zola bu romanının ikinci baskısının ön sözünde “natüralist” kavramını kullandı ve böylece bu kavram dünyada ilk kez kullanılmış oldu.

Zola ustalık dönemlerinde verdiği eserler ile dünya edebiyatına büyük bir katkıda bulundu. Kısa hikayeyi, dramaturjiyi ve denemeyi oldukça geliştirdi. Eserlerinde doğal bir üslup benimseyen Zola, edebiyatta natüralist akımın oldukça başarılı bir temsilcisi olarak tarihe geçti.

Therese Raquin, Tazı Payı, Paris’in Karnı, Bir Aşk Hikâyesi, Rüya, Emek, Hakikat ve Adalet yazarın önemli eserlerinden bazıları.

Ülkesini Terk Etmesine Neden Olan Dreyfus Olayı

1894 yılında Yüzbaşı Alfred Dreyfus'un haksız yere casuslukla itham edilerek Fransa'da yargılandığı davada, Emile Zola, haince ihanetle suçlanan Yahudi ordu subayı Dreyfus'u savundu. Gerçekte, Dreyfus bir vatanseverdi ve tamamen masumdu.

Zola, 25 Kasım 1897'de Le Figaro'da çıkan 'Gerçek Yürüyor, Onu Hiçbir Şey Durduramaz' başlıklı yazısı yayımlandı.

Zola ile aynı fikirde olanlar, yazarın aleyhinde 'Kahrolsun Zola', 'Yahudilere ölüm', 'Hainlere ölüm' sloganlarıyla gösteriler düzenlendi. Zola, yargılanmaya başladıktan sonra ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Ancak daha sonra ülkesine geri döndü.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.