Öğrenci Kariyeri Banner

Psikoloji Öğrencilerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Psikoloji Öğrencilerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Üniversite eğitimimiz sırasında, okuldan, hocalarımızdan aldığımız eğitimlere ek olarak kitaplara her zaman ihtiyaç duyarız. Bu sebeple siz psikoloji öğrencileri için okuması keyif veren psikoloji kitaplarını bir araya getirdik.

 

Yaşamı Karşılamak - Viktor E. Frankl 

Frankl, bu eserinde anlam merkezli psikoterapinin yolundan ilerleyerek ailesinin evini, Sigmund Freud ve Alfred Adler ile ilk temaslarını, intihara meyilli gençlerle yaptığı çalışmaları, Nazilere direnişini, sürgünü ve hayatının çoğunu geçirdiği Viyana’ya dönüşünü yalın bir dille anlatıyor.

 

Belleğin İzinde / Beyin, Zihin ve Geçmiş - Daniel L. Schacter 

Bellek üzerine çalışan en saygın araştırmacılardan psikoloji profesörü Daniel L. Schachter, insan belleğini anlamayı araştıran güncel nörobilimsel yaklaşımları akademik ve klinik bakış açısıyla kapsamlı bir şekilde inceliyor. 

 

Şefkatli Zihin - Paul Gilbert

Gilbert, zihnimizin, algıladığı tehditlere karşı hassas ve hızlı tepki verecek şekilde nasıl geliştiğine ve bu hızlı tehdit-tepki sisteminin endişe, depresyon ve saldırganlık kaynağı olabileceğine değiniyor. Kendimize ve başkalarına karşı nezaket, şefkat geliştirmenin, tehdit sistemimizi sakinleştirmeye nasıl yardımcı olabileceğini örneklerle açıklıyor.

 

Totem ve Tabu - Sigmund Freud

Freud’a göre ilkel insan bizim çağdaşımız sayılır. Eski çağlardaki insanların geçirdiği evreler, gündelik yaşamlar, sanatları, oluşturdukları söylemler ve mitlerde gelişim sürecimizin önceki basamakları hakkında ciddi izlere rastlar, onlarda kendimize benzerlikler buluruz.

 

İnsan ve Davranışı - Doğan Cüceloğlu

Doğan Cüceloğlu bu kitabında her çağdaş insanın bilmesi gereken modern psikolojinin temel kavramlarını, ilk kez Türk bilim insanlarının katkısıyla, Türk toplum yapısının özellikleriyle kaynaştırarak anlatıyor.

 

Keşfedilmemiş Benlik - Carl Gustav Jung

Keşfedilmemiş Benlik sorgulayan bir kitap. Onu okurken, kendinizi dünyanın en büyük psikiyatristlerinden birinin yanında oturuyor ve insanın en önemli sorunlarından birisi üzerine söyleşisini dinliyor gibi oluyorsunuz.

 

Günübirlik Hayatlar - Irvin D. Yalom

Yalom yıllarca üzerinde çalıştığı bu kısa hikâyelerde hastalarının mücadelelerini konu ettiği kadar kendi sarsıntılarını da anlatıyor ve iki önemli sorunun üzerine gidiyor: Kısa da olsa nasıl anlamlı bir yaşam sürüp her günün tadına varabiliriz? Ve kaçınılmaz son olan ölüm gerçekten ne ifade ediyor?  

 

Dinle Küçük Adam - Wilhelm Reich

Wilhelm Reich'ın, deyimleşmiş "küçük adam"a seslenişi, bilimsel değil, insanca bir belgedir. Uzun yaşam ve acı deneyimlerinden damıtılan, kendi gerçek gereksinimlerinden bilincine varmaları ve artık zalimce kendi kendilerini mahvetmekten vazgeçmeleri için, insanlara yöneltilmiş sarsıcı bir çağrıdır.

 

İnsan Olmanın Psikolojisi - Abraham Maslow

Abraham Maslow, "İnsan doğası ancak objektif ile sübjektif bir arada ele alındığında anlaşılabilir. Bireyin ne olduğunu değil, ne olabileceğini, ne gibi potansiyeller barındırdığını incelemek insan türünün mutluluğu ve geleceği açısından çok önemlidir" diyor.

Maslow'un yaklaşımında söz konusu olan, diğer teorilerin kökten reddi değil, farklı bakış açılarını bütünsel bir kavrayış haline getirmektir.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.