Öğrenci Kariyeri Banner

Dokuz Canları Mı Var Yoksa Bu Bir Yetenek mi ?

Dokuz Canları Mı Var Yoksa Bu Bir Yetenek mi ?

 

“Kedi gibi dört ayak üstüne düştün.” cümlesini pek çok kez duymuşuzdur çevremizden. Genelde şansımız yaver gittiğinde veya kurtulması mümkün olmayan bir şeyden kurtulduğumuzda söylenir.

Peki bu işin sırrı nedir ? Kediler inanışlarda olduğu gibi gerçekten dokuz canlı mıdır yoksa kimsenin bilmediği bir yetenekleri mi vardır  ?

 

Kedilerin sürekli dört ayak üzerine düşme davranışına Kedi Doğrultma Refleksi denir. Yani kedilerin dört ayak üzerine düşmesi bir reflekstir.

Hatta bu refleks, kedilerin doğumdan sonra 7. haftaya kadar öğrendikleri ve öğrenmeleri tamamlandıktan sonra bilinç dışı olarak yapmaya başladıkları bir şeydir.

 

Bir kedinin refleksleri, en çok kayıp düştüğü veya bilerek zıpladığı zamanlarda çalışır. Kediler bu refleksleri sayesinde dört ayağı yerden kesildikten çok kısa bir süre sonra yukarının neresi olduğunu anlayabilir.

Bu sayede 7 haftalık bir yavrudan, yaşlı bir kediye kadar bütün hepsi yüksek bir yerden düşerken iniş takımlarını çalıştırarak düşüşü inişe çevirebilirler. 

Bunu yapabilmeleri için en az 1 metre yüksekliğe ihtiyaçları vardır. Bu mesafenin altından düştüğünde kedi kendini döndüremez.

Şu ana kadar kaydedilen en uç vaka 46. kattan düşen bir kedinin ölmemiş olmasıdır. Tabii ki kendi iniş takımlarının yanında şansı yaver gitmiş ve önce bir tentenin üzerine sonra da manavda bulunan yeşillik ve meyvelerin arasına düşmüştür. Buna rağmen bütün kemikleri kırılmış ve uzun uğraşlar sonucu iyileştirilmiştir.

Ayrıca 1987 yılında yapılan bir araştırmaya göre 20 metre kadar yükseklikten (yaklaşık 6. Kat) düşen 132 kedinin %90’ı hayatta kalmıştır. Bu yüzden yüksekten düşen kedilerin bedenini düzeltmek için daha uzun süreye sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Peki Kediler Bunu Nasıl Yapıyor ?

Kediler yere düşerken refleksleriyle yukarının nerede olduğunu anladıklarında başlarını aşağı doğru çevirirler. Daha sonra açısal momentumlarını azaltmak için ön patilerini kendilerine doğru çekerler. Sonra arka ayaklarını toplarken ön patilerini öne doğru uzatırlar. Bunları yaparken gövdelerinin ön ve arka bölümlerini aynı anda farklı yerlere doğru çevirebilirler.

Aynı zamanda sırtlarını kamburlaştırırlar ve bu sayede düşüşün etkisini minimuma indirmiş olurlar. Bunu yaparken Fizik bilimini çok iyi bir şekilde kullanmaktadırlar.

Tabii ki eski çağlarda kedilerin dokuz canlı olduğuna gerçekten inanılmış mıdır yoksa herhangi bir bilimsel açıklama yapılamadığı için bu reflekslerini vurgulamak üzere mi söylenmiştir bilemiyoruz.

 

Özgün İçerik 

 

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.