Öğrenci Kariyeri Banner

Altının Kökeni Değişiyor Mu?

Altının Kökeni Değişiyor Mu?

Bilim, nötron yıldızları arasında vuku bulan çarpışma ilk kez 2007 yılında keşfedilmişti. Uzun zamandır devam eden bir kuram onaylanmıştı: Patlamalardan meydana gelen büyük enerjik alevlerde, demirden daha ağır elementler meydana geliyordu.

Bu sayede, element adı verdiğimiz şeylerin evrenin tamamına yayılması biz insanlığı belli bir düşünceye itmişti.

Yapılan yeni bir analiz, başka bir sorunu ortaya çıkardı. Yeni galaktik kimyasal evrim modellerine göre iki nötron yıldızının çarpışması, günümüzde Samanyolu Galaksisi'nde bulunan bol miktarda ağır elementi oluşturmak bir kenara; yanından bile geçemiyor.

Avustralya’daki Monash Üniversitesi ve ARC 3 Boyutlu Tüm Gökyüzü Astrofizik Mükemmeliyet Merkezi’nde (ASTRO 3D) yapılan araştırmalarda çalışan ünlü astrofizikçi Amanda Karakas şöyle söylüyor: “Nötron yıldızlarının birleşmesi, evrenin ilk zamanlarında yeteri kadar ağır element oluşturmamış. Üstelik 14 milyar yıl sonra; şimdi bile oluşturmuyorlar…”

“Evren onları, çok antik yıldızlardaki varlıklarını açıklayabileceğimiz kadar hızlı üretmemiş ve genel olarak günümüzde, bu elementlerin etraftaki bolluğunu açıklayacak denli çarpışma da yaşanmıyor.”

Kaynak


Öğrenci Kariyeri yazarlarından ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.