Öğrenci Kariyeri Banner

Doğum Günlerinde Neden Pasta Kesip, Mum Üflüyoruz?

Doğum Günlerinde Neden Pasta Kesip, Mum Üflüyoruz?

Bu geleneğin nasıl ortaya çıktığını hiç merak ettiniz mi?

Doğum günü pastalarının kullanımı Antik Roma’da gelenekseldi. Fakat bugünkü pastalardan farklı olarak yalnızca daire şeklinde bir kek olarak sunuluyorlardı. Almanya’da fırınların müşterilerin doğum günlerini kutlamak için tek katlı kekler üretmeye başlaması ise 15. yüzyılda yaygınlaştı.

17. yüzyılda, üst sınıflardan insanlar için çok katmanlı kekler ve krema ortaya çıktı. Sanayi devriminden sonra üretimi tüm sosyal sınıflara yayıldı. 19. yüzyılın ortalarında ise birçok Avrupa ülkesinde doğum günü kutlamalarının bir parçası oldu.

Antik Mısır’da doğum günü partileri krallara özeldi. Bu gelenek, tanrılarının doğum günlerini kutlayan Yunanlılara aktarıldı. En popüler kutlama ise tanrıça Artemis’in her ayın altıncı gününde, ona tapınmak için yanan mumlarla süslenmiş bir pastanın pişirildiği kutlamaydı. Daha sonra bu ritüel hem Yunan kahramanların hem soyluların hem de aristokratların doğum günü kutlamalarının bir parçası haline gelmiş oldu.

Antik çağlarda insanlar, doğum günlerinde kötü ruhların onları ziyaret ettiğini düşünürdü. Mumlar ise antik dönemdeki ayinlerde yaygın kötü ruhları kovmak için kullanılırdı.

18. yüzyılda Almanya’da çocukların doğum günlerini kutlamak için mumları üfleme geleneği yaygınlaştı. Bir çocuk her bir yaşını doldurduğunda, yetişkinlerin onları kötü ruhlardan koruyabilmesi için oditoryum benzeri bir alana götürülürdü. Johann Wolfgang von Goethe tarafından yazılan ve bir doğum günü pastasını anlatan bir belgeye göre, üzerindeki mumların sayısı, onurlandırılan kişinin yaşını temsil ederdi.

Ancak dileğin kabul olması için üfleyen kişinin tüm mumları aynı anda söndürmesi gerektiğine inanılırdi. Öte yandan pastaların şekli ve pastada kullanılan malzemeler de ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Genelde Çin’de un ve buğdaydan yapılan ve içi lotus ezmesi ile doldurulmuş bir çörek hazırlanırken, Hollanda’da krem ​​şanti ile meyveli turtalar hazırlanıyor.

Böylelikle her ülkede yer alan bu gelenek farklı kültürlere göre şekillenerek farklılık gösteriyor.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.