Öğrenci Kariyeri Banner

Devrim Yapacak Bisiklet: ROLLOE

Devrim Yapacak Bisiklet: ROLLOE

Her geçen gün artan şehirleşme hayatı ile şehrin trafiği ve insanların hareketsizliliği oldukça arttı. Bu gibi sorunlara çözüm olarak pek çok kişi, özellikle de kısa mesafeli yolları bisikletiyle kat ediyor. Bu tercihleriyle çevre de daha fazla kirletilmemiş oluyor. Ancak şimdi, çevreyi kirletmemekten çok daha fazlasını yapabileceğiniz bir tekerlek üretildi. "ROLLOE" olarak isimlendirilen bu tekerlek, benzersiz bir özelliğe sahip.

ROLLOE, Kristen Tapping isimli bir tasarımcı tarafından oluşturuldu. Aynı zamanda ödüllü bir tasarım olan ROLLOE'nun sihri ise havayı temizliyor olması. Şöyle düşünün; bu tekerleğin kullanıldığı bir bisikleti sürerken çevreyi kirletmemeye ek olarak, çevreyi temizleyebiliyorsunuz. Peki bu nasıl mümkün oluyor?

ROLLOE, katmanlı bir yapıya sahip. Teker dönerken etraftaki havayı içine çekip filtreleyebilen ROLLOE, bu sayede ozon, karbondioksit ve azot dioksit gibi hava kirleticilerinden arındırılmış olan havayı tekrara ortama dağıtıyor. ROLLOE, hava temizleme işlemini ise sahip olduğu üç filtreleme katmanı sayesinde gerçekleştiriyor.

“Peki ne kadar etkili?”

ROLLOE, her kilometrede 0.665 metreküp havayı filtreleyebiliyor. Bunu biraz daha detaylandırmak gerekirse, eğer Londra'daki her 100 bisikletten 10 tanesinde bu tekerlek kullanılsa, Londra'nın en büyük ve en bilindik meydanlarından olan Trafalgar'ın 20 katı büyüklüğünde hava filtrelemesi yapılmış oluyor. Bunun gezegenimizin geleceği için çok önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.

ROLLOE'nun tasarımcısı Kristen Tapping, şu sıralar bu tekerin üçüncü prototipi üzerinde çalışıyor. RedBull'a verdiği bir röportaj sırasında tekerleği ile ilgili açıklamalarda bulunan Tapping, finansman sağlayabilirse 18 ila 24 ay içerisinde üretime geçebileceğini söylüyor. Bu tür bir tekerlek, doğaya karşı duyarlı olan insanları daha da çok bisikletlere çekebilir gibi görünüyor.

Kaynak


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.