Öğrenci Kariyeri Banner

Nobel Edebiyat Ödülünün Sahibi Belli Oldu!

Nobel Edebiyat Ödülünün Sahibi Belli Oldu!

Nobel Edebiyat Ödülünün kazananı belli oldu. İsviçre akademi üyeleri 2020 Nobel Edebiyat Ödülü'nün kazananının ABD'li şair Louise Glück olduğunu açıkladı.

Şairin 'Sade ve süssüz güzelliği ile bireysel varoluşu evrensel kılan kusursuz şiirsel sesi ' sebebiyle bu ödüle layık görüldüğü dile getirildi.Ayrıca Şair Glück, 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon 126 bin Amerikan doları) değerindeki ödülün sahibi olmaya hak kazandı.

1943 yılında New York'ta dünyaya gözlerini açan şair Long Island'da yaşamıştır.Lise hayatında anoreksiya nervoza hastalığıyla mücadele eden şair, Columbia Üniversitesi'nde eğitimine devam etmiştir.

Kariyerinde ne kadar başarılı olduğunu aldığı Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası, Pulitzer Ödülü, Ulusal Kitap Ödülü gibi pek çok edebiyat ödülleri ile gösteren şair Yale Üniversitesi'nde misaifr profesörlük yapmaktadır.Başarılı şair 'The Seven Ages, Averno, The Wild Iris, Essays on Poetry 've daha birçok eseri edebiyat dünyası ve okuyucularıla buluştumuştur.

2018 ve 2019'da Neler Olmuştu?

2018 yılı beklenmedik bir iddia gündeme gelmişti.Nobel Edebiyat Ödülü,cinsel istismar skandalları ile gündemde yer bulmuştu.İsveç akademi üyelerinden birinin eşinin cinsel istismar olaylarına karıştığı iddia edilmiş ve üç karaliyet akademi üyesi istifa etmişti.Yaşanılan bu süreç sonrası 2018 Nobel Edebiyat Ödülleri rafa kaldırılmıştı.

Bu skandal sonrası İsveç Kraliyet Akademisi 2018 ve 2019 ödülünü geçtiğimiz yıl layık görülen kişilere vermişti.2018 Nobel Edebiyat Ödülü "Öyküsel hayalgücü ile beraber ansiklopedik bir tutkuyla sınırları aşmayı yaşam biçimi olarak temsil eden" Polonya'lı yazar Olga Tokarczuk'a verilmişti. 2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nün kazananı  ise "Edebi hüneri ile insan deneyiminin sınırlarını tecrübe etmesi" sebebiyle Avusturyalı yazar Peter Handke'ye olmuştu.Tokarczuk ve Handke, 9 milyon İsveç kronu (Yaklaşık 8 milyon Türk lirası) tutarındaki ödülün sahibi olmuştu.

Kaynak


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.