Öğrenci Kariyeri Banner

Deprem Öncesi Hazırlıkta Neler Yapılabilir?

Deprem Öncesi Hazırlıkta Neler Yapılabilir?

Geçtiğimiz sene yaşadığımız Elazığ, Van ve İzmir depremleri ile birlikte milletimiz arasında afet bilinci oldukça artmış durumda. İçişleri Bakanlığı’nın içinde bulunduğumuz yılı “2021 Afet Eğitim Yılı” ilan etmesiyle birlikte bilinçlendirme çalışmaları tüm Türkiye’ye yayıldı. Peki, özellikle deprem gibi afetler yaşanmadan ne gibi önlemler alabiliriz?

Tehlike Avı Yapmak

Tehlike avı; afet esnasında kırılma, devrilme, düşme veya başka sebepler ile insanların yaralanmasına sebebiyet verebilecek eşyaları belirlemek ve buna göre önlem almaktır. Tehlike avı esnasında özellikle beyaz eşyalar, elektronik eşyalar, camlar, duvara sabitlenmemiş dolaplar gibi eşyalara dikkat edilmelidir. Bu tür eşyalar deprem esnasında kırılma ile yaralanmalara neden olabileceği gibi devrilerek çıkış yollarını da kapatabilirler. Bu türden eşyaların çıkış yolunu kapatmayacak şekilde konumlandırılmalarını ve duvara sabitlenmelerini sağlayabilirsiniz.

depremehazir1

Afet Çantaları Hazırlamak

Deprem anında veya deprem sonrasında binayı terk ederken yanınıza alacağınız veya enkaz altında kalmanız durumunda ulaşabileceğiniz konumda duran, içinde gerekli ürünleri barındıran çantalara afet çantaları denir. Afet çantası; beslenme, ilk yardım, güvenlik ve iletişim gibi temel ihtiyaçlarınız sağlayacak nesneler içermelidir. Fener, düdük, radyo, ilk yardım seti, su, kuru gıda, pil- powerbank gibi ürünlerin yanı sıra deprem çantanıza mevsimsel olarak yenileyecek şekilde yedek giysi de koyabilirsiniz. 

depremehazir2

Tahliye Planı Yapmak

Tahliye planı, afet ve acil durum anlarında yapılacak tahliye işleminin en güvenilir ve kısa yoldan gerçekleşmesi esnasında kullanılacak düzendir. Bu planları hazırlayarak ve tekrarlarını yaparak acil durum anlarında kaygısız ve güvenli bir şekilde bulunduğunuz yeri tahliye edebilirsiniz.depremehazi3

Bunların yanı sıra Bakanlık onaylı kurumlardan ilk yardım eğitiminizi ve sertifikanızı alabilirsiniz. Ayrıca AFAD Gönüllülük sistemi üzerinden kayıt olarak afetlere hazırlık videolarını izleyebilirsiniz. AFAD Gönüllük Sistemi sayfası için tıklayınız.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

Ülkemizde Faaliyet Gösteren Arama Kurtarma Ekipleri


Egehan Uğraş

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.