Öğrenci Kariyeri Banner

Ülkemizde Faaliyet Gösteren Arama Kurtarma Ekipleri

Ülkemizde Faaliyet Gösteren Arama Kurtarma Ekipleri

Her ne kadar göz ardı etsek de doğal afetler hayatımızın bir gerçeği. Ülkemizin de en çok etkilendiği doğal afetlerin başında hiç şüphesiz depremler geliyor. 2020 yılını geride bırakırken, 24 Ocak’ta Malatya’da 41, 23 Şubat’ta Van’da 10 ve 30 Ekim’de İzmir’de 117 kişi olmak üzere toplam 168 vatandaşımızı depremler nedeniyle kaybettik.Her deprem sonrası enkazda çalışmalar yaparak afetzedelerin kurtarılmasını sağlayan arama kurtarma gönüllüleri ise ülkemizin pelerin takmayan kahramanları. Sizin de başvurmak isteyebileceğiniz, ülkemizde faaliyet gösteren arama kurtarma ekiplerini listeledik :

1-Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD)

Devlete bağlı personeller ve gönüllülerin bir arada çalıştığı AFAD, Türkiye’nin en kalabalık arama kurtarma ekibi. Afet bölgelerinde Kriz Masası ve Kriz Yönetimini de yürüten ekiplerin başında AFAD geliyor. 2019 Temmuz ayında başlattıkları Online AFAD Gönüllülüğü platformuna ise talep oldukça yüksek. Siz de buradan AFAD Gönüllüsü olmak için başvurabilirsiniz!

2-GEA Arama Kurtarma

GEA bir kısaltma sanılsa da kelime olarak “Toprak Ana” anlamına geliyor. 1994 yılında kurulan GEA, tamamı gönüllülerden oluşan bir ekip. AFAD’ın desteği ile geçtiğimiz yıllarda yeni üyelerine yönelik eğitimler ve tatbikatlar düzenleyen topluluk, pandemi sonrası bu süreci bilgisayarlarımıza taşıdı. Her hafta düzenlenen online seminerler ile gönüllüler bir araya gelmeye devam ediyor.

3-Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE)

UMKE, diğer ekiplerden farklı olarak üyelerinin çoğunluğunu sağlık çalışanlarından seçen bir kuruluş. Afet yerlerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini ve tıbbi müdahaleleri yapmaktan sorumlu UMKE, sivil gönüllülere de kapısı açık bir ekip.

4-Arama Kurtarma Derneği (AKUT)

Türkiye’nin ilk gönüllü arama kurtarma ekibi olan AKUT, dağları iyi bilen dağcıların bir araya gelerek oluşturduğu bir topluluk. Yurt içi ve yurt dışı insanı yardım ve arama kurtarma faaliyetlerine katılan AKUT’a gönüllü olmak isteyenlerin sayısı ise bir hayli fazla.

5-911 Arama Kurtarma Derneği

1999’da kurulan ve tamamı gönüllülerden oluşan 911 Arama Kurtarma ekibi, birçok afet bölgesinde çalışmalarda bulunmuş ve bulunmaya da devam etmekte. Ancak gönüllü olabilmek için dernek içinden birileri tarafından önerilmeniz şartı aranıyor.


Egehan Uğraş

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.