Kahramanmaraş ve Hatay depremleri hakkında açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgedeki ağır hasarlı binalara girişlerin yasaklandığını duyurdu.
Türkiye 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde eşi benzeri görülmemiş tarihi bir yıkım yaşadı.Henüz ilk depremin şoku atlatamamışken 20 Şubat’ta Hatay’da meydana gelen 6.4 ve 5.8’lik depremler, ne yazık ki bölgede güçlükle ayakta duran binaların yıkılmasına neden oldu.
Hatay’da meydana gelen depremlerle ilgili konuşan Bakan Soylu, ağır hasarlı binalara girişlerin tamamen yasaklandığını açıkladı. Bu kararın temel nedeniyse, Hatay’da meydana gelen 6.4 ve 5.8’lik depremlerde bazı vatandaşların eşya almak ya da ısınmak için hasarlı evlere girip, depremlere evde yakalanmalarıydı.
Soylu tarafından yapılan açıklama şöyle:
“Acil yıkılacak binalara girilmesi yasaktır, kesinlikle… Yani ‘benim orada eşyam var, veya yarım saat, bir saat gireyim’ gibi bir şey söz konusu değildir. Çünkü müstakil deprem ve artçı depremler bize göstermiştir ki bu deprem hareketliliği devam etmektedir. Böyle bir riski almak, böyle bir sorumluluk almak doğru değildir. Bütün kolluk birimlerimize talimat verdik.
Şimdi art arda gelen depremlerden sonra Çevre Şehircilik Bakanlığımızla yaptığımız değerlendirmeler çerçevesinde, bugünden itibaren buradan eşya alınması, buraya kısa sürede girilmesi de yasaklanmıştır. Yani ağır hasarlı binalara da bu saatten sonra girmek yasaktır, yeni bir karara kadar. Çünkü bu riski taşıyamayız, bu sorumluluğu taşıyamayız, bu da doğru değil.”
Soylu, Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda depremzede vatandaşlara eşya yardımı yapılacağını da belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
“Bu konuda daha önceki uygulamalarımızda olduğu gibi hem AFAD hem de Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığımız eşya yardımını birlikte yapabilecektir. İki-üç gün sonra da eşya yardımı miktarı açıklanacaktır, elimizde bir miktar var, aslında yılbaşı belirlediğimiz bir miktar. Ama onu nereye, ne kadar götürebiliriz konusunda bir çalışma gerçekleşiyor.”
Soylu, yıkılan kentlerin nasıl yeniden inşa edileceğine ilişkin yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi:
“Bütün valilerimize söyledik. İl çevre ve şehircilik müdürlükleriyle, AFAD müdürleri de yanında olmak kaydıyla o şehrin paydaşlarıyla bir araya gelinecek. Kimler? Belediye başkanları, milletvekilleri, sanayi ve ticaret odaları, esnaf odaları, il kanaat önderleri, ilin teknik odalarıyla bir araya gelinecek. Bunu da 48 veya 72 saat içerisinde yapmaları konusunda bir salık verdik.
Her ilde ve her ilçede onların da geçmişte yaptığı değerlendirmeler, bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın taslak olarak hem zemin etütlerini gerçekleştirdiği, hem de taslak olarak öneri olarak ortaya koyacağı, onların önerileri olarak koyacağı değerlendirmeler karşılaştırılarak bir sonuca varılacak.”