Öğrenci Kariyeri Banner

Rus Edebiyatından Okumanız Gereken 5 Eser

Rus Edebiyatından Okumanız Gereken 5 Eser

Rus edebiyatı, dünya edebiyatında çok önemli bir yerde durmaktadır. Romanlarda, genel itibariyle yoğun psikolojik tahlillere ve dönem tarihi tasvirine yer verilmiştir. Rus halkının ve aristokrasinin yapısını, iyi veya kötü yönlerini, toplumun çürümüşlüğünü çok iyi yansıtan eserlerdir. 

İşte bu eserlerden bazılarını sizler için derledik.

1.Savaş ve Barış 

rus edebiyatından okumanız gereken 5  eser

Savaş ve Barış’ın yazarı ünlü Rus yazar Lev Tolstoy’dur ve roman, 1869 yılında yayınlanmıştır. Eserde olaylar, 1805 yılında Çar I. Aleksandr’ın iktidara gelmesi ile başlar, Napolyon’un Rusya’ya 1812 yılında saldırması ile devam eder. Romanda, olaylar ayrıntılı ve açıklayıcı bir şekilde tasvir edilmiştir. Sık sık dönem hakkında ve roman karakterlerinin yaşam tarzı hakkında bilgi verir. Eserin orijinalinde diyaloglar Fransızca yazılmıştır. 

2.Ölü Canlar 

Rus edebiyatından okumanız gereken 5 eser

19. yüzyıl Rus halkını anlatan Ölü Canlar, Puşkin’in önerisiyle Nikolay Vasilyeviç Gogol tarafından yazılmıştır. Roman üç cilt olarak tasarlanmış ve Dante’nin İlahi Komedya’sı bu konuda örnek alınmıştır. Eser, zengin olma hayalleri ile yatıp kalkan, itibarlı bir beyefendi olmak için ölü kölelerini kâğıt üzerinde satan Çiçikov üzerinden anlatılır. Eserin ilk cildi sansür komitesinden büyük eleştiri almıştır. İkinci cildini ise Gogol, geçirdiği bir buhran ile yakmıştır. 

3.Babalar ve Oğullar 

Rus edebiyatından okumanız gereken 5 eser

Babalar ve Oğullar, 1862 yılında İvan Turgenyev tarafından kaleme alınmıştır. Rus Edebiyatı’nın ilk modern romanı olmakla birlikte, batı dünyasında büyük ilgi gören ilk Rus çalışmadır. Romanda ruhsal çöküntüler ve çift karakter çalışmaları üzerinde durulmuştur. İkilemli karakterler ve psikolojik tahliller, birçok Rus yazarına örnek olmuştur.

4.Suç ve Ceza 

Rus edebiyatından okumanız gereken 5 eser

Fyodor Dostoyevski tarafından yazılan Suç ve Ceza, yazarın ilk büyük “olgunluk” dönemi romanıdır. Dostoyevski, beş yıl süren Sibirya sürgünü sonrasında romanı kaleme almıştır. Suç ve Ceza’da, eski bir hukuk öğrencisi olan Raskolnikov’un tefeci kadını öldürmesi sonucunda geçirdiği ruhsal bunalımlar ayrıntılı bir şekilde tasvir edilmiştir.  

5.Anna Karenina 

Rus edebiyatından okumanız gereken 5 eser

Lev Tolstoy tarafından yazılmış olan Anna Karenina, Rus toplumun üst tabakasında gerçekleşen iki aşk macerası anlatılır. Romanda, Rus aristokrasisinden birçok karakter yer almaktadır. Tolstoy romanında Rus aristokrasisindeki çözülmeyi ve çöküntüyü uzun ayrıntılar ile okura resmeder.  

 


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.